středa 1. května 2019

DP Ježek Vysočiny

Stejně jako před týdnem v Třebíči i v Jihlavě jsme si zvolili vlastní trasu, neboť ty připravené pořadateli už po letitých účastech docela dobře známe...

Specialitou Než odstavíme auto a vydáme se na výšlap, máme naplánovaných několik zastávek. První je v polovině cesty mezi Jihlavou a Smrčnou na odbočce k usedlosti Stříbrný Dvůr, vzdálené asi půl kilometru. Mezi ní a silnicí se nachází moderní broková střelnice vybavená moderní technikou pro sportovní střelecké disciplíny skeet, trap a parcour.
V minulosti sloužil Stříbrný Dvůr především k chovu skotu, koní a k zemědělské činnosti, dnes je po rozsáhlé rekonstrukci a majitel jej nabízí k pořádání akcí jako jsou svatby, oslavy a firemní večírky. Kromě využívání zmíněné střelnice je možno se věnovat rybolovu nebo vyjížďkám v kočáře.
Další dvě zastávky se týkají smírčích kamenů v blízkosti Smrčné:

Na prvním je vytesaný tlapatý kříž, meč a německý nápis, který historik Emanuel Schwab zčásti rozluštil jako  … OHANN PAUL LIDLS ...SU DEM GOT GENAD ANNO 1700. Druhý je patrně nejstarším datovaným smírčím kamenem na Vysočině. Je na něm vytesán nečitelný nápis, kříž s letopočtem 1484 a sekyra.
Projíždíme vesničkou Smrčná a na na odbočce u Obecního rybníka auto opouštíme. Nejprve míříme k Trpasličí jeskyni, která je jedním z nemnoha zachovalých horních děl na Jihlavsku. 
Vstup do štoly
Ve skutečnosti jde o pokusnou štolu zvanou Zwergloch (Trpasličí sloj), raženou po nezrudněné žíle do rulové skalky. Má délku 16,5 metru a výšku až tři metry. Na stropě jsou dodnes patrné stopy po hornickém želízku. 
Pohled zevnitř ven
Chodba je zakončena rozšířenou komorou o délce 6,5 m, šířce 3 m a výšce cca 5 m. Kamenité dno je zatopeno, takže přístup není úplně jednoduchý. Ústí štoly, které bylo zanesené kameny, hlínou, větvemi a listím, vyčistili v roce 2010 členové občanského sdružení Jihlavský netopýr.
Vracíme se k autu, ale pokračujeme dál pěšky do lesů. Nezastírám, že naše další kroky určují kešky, ukryté na různých, vesměs zajímavých místech, na která bychom jinak asi nepřišli. Tím prvním je lesní studánka U Chaloupky, která se nachází na východním svahu Kamenitého vrchu.
Později procházíme obcí Bílý Kámen do Hlávkova, kde na návsi nahlížíme do kaple sv. Vojtěcha, Nacházejí se v ní krásné fresky sv. Petra, sv. Pavla, sv. Josefa s Ježíškem a sv. Anny s Pannou Marií, sv. Jan Křtitel a sv. Vincenc Ferrerský a dvě skupinové –Korunování Panny Marie a setkání sv. Norberta se sv. Gottfriedem v roce 1122 na Cappenbergu v Münsteru. Celková výmalba měla být pravděpodobně ještě bohatší, ale v důsledku josefínských reforem v letech 1780 až 1790 nebyla dokončena. V pozdější době byly fresky dokonce zabíleny a k jejich objevení došlo až roku 1985. V roce 2004 byly zrestaurovány akademickými malíři Kateřinou a Janem Knorovými.
Polní cestou se dostáváme ke kapli sv. Jana Nepomuckého z roku 1887,...
...dál pokračujeme lesy k Černému rybníku a pak po zelené turistické značce, kde nás upoutá krásný „rozvidlený“ buk,...
... do Smrčné. Po asfaltové silničce pak šlapeme k autu.

Žádné komentáře:

Okomentovat