úterý 8. října 2019

Co jsem také přečetl______Čurda z Hlíny

Podivný název knihy, podivnější o to víc, když je celý napsaný verzálkami

Jde o tři dokumentární povídky z protektorátu, které nejsou historickou studií, ale živým a čtivým portrétem několika temných postav: kolaborantů, kteří neselhali po soustředěném nátlaku, ale primárně kvůli výhodám či ze msty za zdánlivá příkoří z minulosti. Naše novodobá historie totiž není dlážděna jen hrdinstvím, obětavostí a zásadovostí, ale také selháváním, zrádcovstvím a kolaborací.
Miloš Doležal (*1970), rodák z Ledče nad Sázavou, který se dlouhodobě zabývá postavou mučedníka komunismu faráře Josefa Toufara, se tentokrát zaměřil na období protektorátu. Stopy po hlavních aktérech jeho knihy jsou i dnes znatelné a krvavé. Na základě údajů z archivů či rozhovorů s pamětníky staví autor příběhy zrady hutně, místy snad až příliš stručně, rozplétá osudové okamžiky, snaží se porozumět vnitřním pohnutkám a nahlédnout do tragické partie, kterou s člověkem rozehrává Zlo.
Zvlášť odporně vyznívá „hrdina“ úvodního příběhu Bohouš Bušta alias Zwirn z Dolní Cerekve na Vysočině. Zakomplexovaný krejčí hajluje s dalšími kolaboranty v místním hotelu, uctívají „nacistický oltářík“ a radostně vítají gestapáka z Jihlavy. Tím to ale nekončí, naopak začíná. Bušta se mstí, udává, provokuje, stává se agilním konfidentem gestapa v Táboře a postrachem okolí.
Druhým výtečníkem je Oskar Felkl, prvorepublikový četník, který v sobě za války objevil německou krev, stal se příslušníkem gestapa na Kladně a jedním ze strůjců vyvraždění a vypálení Lidic. Jeho osud kolorují otištěné dopisy, kde Kari, jak zněla Felklova přezdívka, posílá po zatčení své ženě cituplné listy. Ona mu pak píše: „Broučku můj drahý milovaný! Věřím pevně, že ještě jednou budeme spolu šťastni a tato doba jest jen zkouška naší velké lásky a Bůh nám vše jednou vynahradí.“
A do třetice parašutista Karel Čurda, člen paraskupiny Out Distance, vysazené do protektorátu na jaře 1942, který zradil své kamarády parašutisty a z něhož se stal spolupracovník gestapa Karl Jerhot.

Žádné komentáře:

Okomentovat