neděle 13. října 2019

Seminář cvičitelů a vedoucích turistiky

Každoroční akce pro cvičitele a vedoucí turistiky KČT oblasti Vysočina, tentokrát ve Světlé nad Sázavou

Hlavní tíha s organizováním semináře tedy padla na nás, členy výboru Klubu českých turistů, odboru Bohemia Světlá nad Sázavou. Ubytování pro 32 účastníků bylo zajištěno v domově mládeže České zemědělské akademie, stravování v nedaleké administrativní budově skláren Crystalite. Na sobotní dopoledne jsme zajistili exkurze do skláren a středověkého podzemí, na odpoledne pak vlastivědnou vycházku.
Po přesunu Posázavským pacifikem na zastávku ČD Vilémovice jsme se vydali kolem vilémovického zámečku a památného tisu rostoucího v jeho zahradě do Pavlova, kde jsme s předstihem zajistili komentovanou prohlídku záchranné stanice. Jejím hlavním posláním je přijímat a starat se o zvířata, která potřebují pomoc (zraněná a mláďata), zapojuje se také do záchranných programů určených pro druhy naší přírody, kterým hrozí vyhubení, a věnuje se také environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě.
U jednotlivých voliér či výběhů jsme si vyslechli výklad o jejich obyvatelích a také se dozvěděli, že každý má své jméno, například samička krkavce velkého je Paní Kubová, kuna skalní je Ferda a sovy pálené se jmenují Helča a Julča.
Přes osadu Svatojanské Hutě a Horní Březinku jsme se vrátili do Světlé. Večer byl věnován vzdělávání v podobě přednášek Jitky Korbelové a Jarky Koláčkové o první pomoci a Ladislava Tomáše o metodice vedení vycházek a vícedenních akcí. Následovaly informace z oblastního a ústředního výboru Klubu českých turistů, které přinesl předseda oblastního výboru Jaroslav Šlechta. Druhá polovina večera byla věnována promítání záběrů z turistických putování. Přispěl jsem komentováním fotografií z několika ročníků Toulek po slovenských horách a Ladislav Tomáš z třebíčského KČT vyprávěním o putování po severní části Vietnamu.
Neděli zahájil člen ústředního výboru KČT a předseda Středočeské oblasti KČT JUDr. Milan Hoke přednáškou o právní problematice, po které následovala turistická vycházka po okolí Světlé nad Sázavou. V zámeckém parku si turisté prohlédli kovovou sochu Anděla, pískovcovou sochu Čerta a památník Jiřího Wolkera a A. B. Svojsíka.
Po modré turistické značce...
... jsme se přes Závidkovice a hájenku Horní Lesy dostali na návrší nad Novou Vsí, kde jsme se zastavili u památníku zrušení roboty...
... a přes Rozinov se vrátili do Světlé. Ke zdárnému průběhu této dvoudenní akce nemalou měrou přispělo teplé slunečné počasí, tedy babí léto jak má být.

Žádné komentáře:

Okomentovat