pondělí 7. července 2014

Eurocamp FICC kdysi a dnes

Ještě než po týdenní akci Toulky po horách definitivně opustím podhůří Vysokých Tater, zastavuji před areálem bývalého Eurocampu FICC mezi Veľkou Lomnicí a Tatranskou Lomnicí.

Eurocamp FICC byl postaven v letech 1972–1975 podle projektu Ing. arch. Alexandra Valentoviče na ploše 62 ha nákladem asi 126 milionů Kčs. Dne 2. srpna 1974 bylo v ne zcela dostavěném areálu zahájeno XXXV. International FICC Rally 1974, celosvětový sraz Mezinárodní federace milovníků kempů a karavanů (Fédération Internationale de Camping, Caravaning et Autocaravaning), z čehož se odvíjel jeho název. Z šestadvaceti států Evropy, Asie, Afriky a Ameriky přijelo 7 117 účastníků. Po skončení rally se majitelem Eurocampu stala Javorina, podnik cestovního ruchu Bratislava. Kempinková plocha s překrásným výhledem na štíty Vysokých Tater umožňovala pobyt půl druhé tisícovce hostí, ve 116 špičatých jednopatrových bungalovech bylo 464 lůžek. Místa pro postavení stanů a karavanů byla zatravněná a udržovaná, všechna měla elektrické přípojky. Sociální zařízení byla vybavená umyvárnou, sprchami a kuchyňkou s teplou vodou, k dispozici byla hřiště, finská sauna atd. Byla zde restaurace, samoobslužná jídelna a Tatranská koliba, kde k poslechu hrála lidová muzika a podávaly se slovenské speciality a víno z malokarpatské oblasti.
Byl jsem tu ubytovaný dvakrát. Poprvé na dvě noci při zájezdu, který jsme pořádali podnikovým autobusem Skláren Bohemia, n. p., v květnu 1977 (z té doby pocházejí oba černobílé snímky), podruhé v červenci 1984, kdy jsem přes havlíčkobrodskou pobočku cestovní kanceláře Čedok zajistil týdenní ubytování s polopenzí pro 17 členů našeho turistického oddílu.
V posledních desetiletích se do Eurocampu neinvestovalo, objekty chátraly, až padlo rozhodnutí o jejich odstranění. V červnu 2011 se v tisku objevila zpráva, že Eurocamp Develop, s. r. o., Košice, plánuje vytvořit na ploše přes 114 000 m2 parcely pro 68 rekreačních domů. Náklady na zřízení parcel a vybudování nových inženýrských sítí představují přibližně 1,7 mil. eur. Všechny parcely budou potom na prodej soukromým investorům.
S výstavbou chtěla společnost začít – po získaní stavebního povolení – ještě v témže roce, celý areál měl být dokončený do dvou let. V budoucnu chce společnost investovat i v druhé části bývalého Eurocampu FICC, napravo od cesty z Veľké Lomnice do Tatranské Lomnice. Podle původních záměrů, které vznikly ještě v době před hospodářskou krizí, se v celém prostoru Eurocampu uvažovalo o vybudovaní přibližně 2 500 hotelových lůžek, 500 postelí v penziónech a cca 4 500 lůžek v apartmánových domech.
Plány se plánují, zatímco budovy v areálu dál chátrají. V noci mezi druhou a třetí hodinou 8. dubna 2012 začala hořet budova bývalé recepce kempu, restaurace, diskotéky a bazénu. Plameny pohltily dřevěnou střechu a dřevěné obložení v interiéru budovy, likvidace požáru trvala téměř deset hodin.
A takhle to tu vypadá dnes:




31 komentářů:

  1. Škoda, v roce 1982 jsem zde byla coby studentka střední hotelové školy ve Velkém Meziříčí měsíc na práci a bylo to nádherné.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za Vaši návštěvu mého blogu, udělala jste mi radost!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za článek, na Ficc mám krásně vzpomínky za školy v přírodě v roce 1987. Škoda, že takto dopadl.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za Vaši zprávu, že jste se zatoulal na můj blog. Vždy mě potěší zjištění, že ho nepíšu jenom pro sebe...

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska mi na fb přišly obrázky z Tater - konkrétně Eurocamp ficc.Dal jsem tam nějaké svoje z roku 1981-3 a pro srovnání jednu vaši.Doufám,že to nevadí.Srovnání nádhery a ruiny.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, v tomto již neexistujícím kempu jsem byl společně s naší třídou po maturitě v roce 1983. Jeli jsme sem až z České Lípy a moc jsme si to jako kluci před vojnou užili. Je velká škoda, že toto zařízení takto dopadlo. Z České Lípy zdraví Zdeněk.

    OdpovědětVymazat
  7. Jardo, děkuji Vám za obrázky i informace. Hledal jsem z nostalgie na školu v přírodě v zimě roku 1984-1985. I když toto jsem asi zjistit nechtěl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, člověk by se snad ani neměl vracet do míst, na které má z mládí hezké vzpomínky... Svět se zkrátka mění (říká se tomu pokrok), ale mnohdy máme dojem, že k horšímu...

      Vymazat
  8. Bola som zhrozená ako vyzerá Eurocamp, za bývalého režimu som tam bola viackrát, v kolibe vyhrávala cimbálová muzika, ubytovnie v chatkách, proste nádhera, keď som videla tie ruiy a všetko rozbité, bolo mi do plaču. Na Eurocamp mám nádherné spomienky.

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem si nejak vzpomela, na moji nejkrasnejsi skolu v prirode, asi z roku 89.Tak jsem hledala, az jsem nasla. Do dnes pred sebou vidim ten nadherny camp, ty bungalovy, ve kterych jsme zazili spoustu srandy, to okoli... A nyni vidim tohle. Je mi z toho smutno. Kazdopadne velky dik za foto a vypraveni :)

    OdpovědětVymazat
  10. Je mi ľúto, že táto budova je už minulosťou , bola som tam ubytovaná počas lyžiarskeho zájazdu v roku 1979.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to smutný konec krásného rekreačního zařízení. Díky za návštěvu blogu.

      Vymazat
  11. Chodievali sme tam s rodičmi na dovolenku do karavanu, mám nádherné spomienky. Keď vidím tie trosky, je mi do plaču.

    OdpovědětVymazat
  12. Podle mě to byl nejlepší kemp v Tatrách. Byla jsem tam ubytovaná několikrát - v bungalovu, v hotelu i v karavanu a vždycky jsme si to tam skvěle užili. Velká škoda.

    OdpovědětVymazat
  13. Nechápu to, copak dnes nikdo nemá zájem kempovat v Tatrách? Vždyť na takovém kempu by musel každý suprově vydělat, bylo tam všechno, člověk odtud nemusel ani vylézt
    To jsem já s naším fárem v campu, v roce 1981 https://photos.app.goo.gl/nD38BjNtrrgUZRFVA
    A ještě kemp https://photos.app.goo.gl/sNToRVsbEa1tXur88

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, ty černobílé fotografie mě vrátily do dětství a do školy v přírodě kterou jsem zde zažil, myslím okolo roku 1983. Pamatuji si, jak mě vždy jako malé dítě ohromil pohled na tak vysoké hory, které jsem jakožto Pražák neznal. Škoda, že kemp dopadl takto, velice se mě tam líbilo. Díky za Váš blog...

    OdpovědětVymazat
  15. Před 35lety jsem zde byl na škole v přírodě. Pro mě tenkrát neuvěřitelný a krásný zážitek z hor přímo na dosah. Kolikrát jsem si vzpomněl, že bych se tam jel s rodinou podívat, ale tohle jak to po tolika letech vypadá, mi vyrazilo dech. Je toho škoda

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,
    mám na tenhle kemp krásné vzpomínky, v roce 1982 či 83 jsme tam byli na škole v přírodě. Takže díky Vám za Váš článek, který ve mě probudil dávno zapadlou minulost. To místo bylo krásné a pohled na Tatry úchvatný. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  17. Super článek. Hledala jsem na internetu, kdy přesně byla zahájena FICC 1974 Rally, jelikož moje mamka tam zrovna v ten den byla na výletě, a až na Vašem blogu se mi to podařilo konečně najít. Děkuji za pár střípků z historie. Jinak je škoda, jak to tam teď vypadá, ruiny, v pozadí překrásné hory, Tatry...žiji v Kanadě a trochu mi to připomnělo Rocky mountains a hezky upravené okolí, které tam je. Tak si v duchu říkám, jak by to teď v Tatrách vypadalo, kdyby to nenechali takhle zchátrat a investovali do toho. Člověk by až brečel, když to vidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu a vůbec za to, že jste zabloudila na můj blog!

      Vymazat
  18. Ach jo…1997 a 1998 jsem tam strávil léto s rodiči. Měl tam podnikový přívěs Biocel Paskov, ve kterém pracuje otec. Mám odtama i pár fotek. Škoda no, letos mě přepadla nostalgie a chtěl jsem tam jet kouknout a ono není kam

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, právě jsem se s kamarádkou vrátily z Tater, navštívily jsme i toto smutné místo kde jsme před 40 lety byly na školním výletě. Fotky z té doby bohužel nemáme. Nelze získat nějaké další původní fotky?

    OdpovědětVymazat