úterý 1. července 2014

Výročí úmrtí Josefiny Havlíčkové

Před 130 lety zemřela skromná matka velkého syna – Josefina Havlíčková. Stalo se tak 1. července 1884 o druhé hodině odpolední ve stáří 93 let v náručí své dcery Johany. Pochována je na hřbitově sv. Vojtěcha vedle svého manžela Matěje (†1844) a vnučky Zdenky (†1872).

Po třiapadesáti letech, 9. května 1937, byl v parku Budoucnost odhalen její bronzový pomník od sochařky Vlasty Dohnalové Pešanové. Podstavec zhotovily  Slavníčské žulové lomy okresu humpoleckého v Humpolci. Při slavnostním odhalení pomníku, které doprovázela velkolepá dvoudenní slavnost, promluvila vedle dalších řečníků také Dr. Milada Horáková, a funkcionářka národní socialistické strany, politička, která byla v září 1949 zatčena a ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti oběšením. Pomník stál původně u cesty na vrch Kalvárie poblíž pomníku Karla Havlíčka Borovského. Za války byl odstraněn a po barbarském zničení pomníku prezidenta T. G. Masaryka v 50. letech byl umístěn na jeho místo v blízkosti rybníka Obora.
Havlíčkova matka se narodila 14. srpna 1791 v rodině Jana Dvořáka, sládka v Horní Cerekvi. Dvořákové byl známý sladovnický rod, který téměř dvě stě let působil v pivovarech na Jindřichohradecku, Německobrodsku a Jihlavsku. Matka Josefiny Rosina Zvickerová byla dcerou panského zahradníka v Horní Cerekvi, což zřejmě způsobilo, že Josefina byla před sňatkem bonou u komtesy Filip z Ugartů ve Znojmě.
Matěj Havlíček se s ní oženil 29. března 1818, v šestadvaceti letech, když rok předtím přišel do Borové, na výhodném místě tam zakoupil pozemek  a otevřel obchod smíšeným zbožím. 
Karel byl jejich druhým dítětem, prvorozený Filip zemřel dva dny po narození. Celkem měli sedm dětí, z nichž jen čtyři se dožily dospělosti. Karla pochovala matka ve věku 35 let, mnoho starostí měla s Františkem, který nebyl dobrým hospodářem a rodinné jmění značně ztenčil A také nejmladší Josef jí způsobil mnoho starostí než se usadil. Dcera Johana zůstala bez manžela, který utekl do Ameriky a připravil rodinu o značné úspory. A nakonec byla Josefina svědkem smrti i svojí vnučky, Havlíčkovy jediné dcery Zdenky, kterou přežila o dvanáct let.

Žádné komentáře:

Okomentovat