čtvrtek 2. června 2016

Co jsem také přečetl____________P. S.

Knižní vydání fejetonů, kterými populární herečka, módní návrhářka a teď i spisovatelka Aňa Geislerová přispívala do magazínu ELLE. 

Další – a předpokládám, že na dlouho poslední – knížka, do které jsem se pustil, přesto, že je určena čtenářkám, a to nejlépe k vodě či do houpací sítě! Jedná se o deníkové zápisky známé herečky zachycující její všední život, ale občas i záblesky střeženého soukromí, naprostá upřímnost se střídá s potřebou nic nevyzradit. 
V pěti letech, jejichž datace není úplně jistá, autorka svým poměrně vtipným, osobitým stylem mísí humor s melancholií, zamilování s rozchody a dotýká se základních věcí, jako jsou dětství, láska, příchod nových členů rodiny, odcházení těch starých, pády, úspěchy, problémy. 
Sama o knize řekla: „Všechno to jsou taková obecná témata ze života a dost i autentické věci. Nejsou tam konkrétní prožitky, data a jména. Ale kdo mě zná, ví, že jsou to hodně otevřené a upřímné věci. Já to neumím moc filtrovat.“ 
Zpočátku mě Aňa bavila, pak se ale začala v tématech opakovat a zdálo se mi, že pořád dokola omílá to stejné – navíc často všeobecně známé úvahy. Jako fejetony v časopise to asi bylo skvělé, stejně tak čtení knihy po částech, ale na jeden zátah to působí dosti mdle. V naprostém kontrastu proto je překrásná grafická úprava, která je dílem autorčiny sestry Lely Geislerové, která asociuje skutečný deník včetně praktické gumičky, nepopsaných listů a barevné ořízky.
*  *  *
Aňa Geislerová (*17. 4. 1976 v Praze) je jednou z našich nejobsazovanějších hereček a je držitelkou pěti Českých lvů. Z řady jejích filmů namátkou jmenuji Jízdu, Prima sezónu, Výchovu dívek v Čechách, Želary, Občanský průkaz. Dva roky studovala herectví na konzervatoři Jaroslava Ježka, ale poté studia zanechala a nějaký čas se věnovala modelingu. Je vdaná za divadelního režiséra Zdeňka Janáčka, má tři děti: syna Bruna Fidélia (*2014), dceru Stellu Ginger (*2007) a syna Maxe (*2013). 

Žádné komentáře:

Okomentovat