sobota 18. června 2016

DP Kolem Doubravníku pěšky i s kolem

Po pěti letech jsme se vypravili na dálkový pochod do Doubravníku, městyse ležícího mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Tišnovem. Příjemným překvapením bylo, že trasa vedla zcela jinudy...

Od startu, který je na náměstí v téže budově jako restaurace U Sedláčků, jdeme pár set metrů po modré značce, ale hned za mostem přes Svratku přecházíme na červenou. Po silnici s novým asfaltovým povrchem přicházíme do osady Prudké. Na pravý břeh Svratky nás převádí krytá dřevěná lávka, kterou v roce 1899 nechal postavit pro dělníky z nedaleké papírny továrník Josef Kopřiva. Lávka má sedlovou střechu, je 33 metrů dlouhá, 2,40 metru široká a 3,90 metru vysoká, mostovka je čtyři metry nad hladinou Svratky. Od roku 1994 je lávka chráněná jako kulturní památka. Na pohled však příliš důvěru nebudí, zatím je sice její používání bezpečné, otázka je jak dlouho? Národní památkový ústav ji řadí k nejohroženějším nemovitým památkám. 
Úzkou pěšinou mezi řekou a železniční tratí přicházíme do obce Borač. Po příhradovém ocelovém obloukovém mostu přecházíme znovu na levý břeh Svratky do obce Podolí. Na jejím konci míjíme rodný dům spisovatele a básníka Josefa Uhra (1880–1908) a šikmo naproti stojící dřevěnou zvonici. Mírně stoupáme a po pravé straně se nám otevírá krásný výhled na domky Borače schoulené pod zalesněným kopcem.
Lesem a později po cestě podél železniční tratě přicházíme do Štěpánovic. U železniční zastávky přecházíme na modrou turistickou značku, ale já ji záhy opouštím a podle GPSky stoupám lesní cestou ke křížovému kamenu. Stojí prý na místě, kde zdivočelé zvíře zabilo řezníka.

Pokračuji k silnici, z níž brzy odbočuji doprava a stoupám na vrch Křivoš (464 m). Výhled je čím dál hezčí...
... a což teprve z rozhledny!
Tedy on je to spíše takový lepší posed, ale nebýt peněz z Evropských fondů, asi by tady nestál. Rozhlížím se do dáli, vlevo je vrch Květnice a pod ním Tišnov, o kus dál lom v Předklášteří a vpravo železniční viadukt zvaný Most Míru, který se u obce Dolní Loučky klene 42 metrů nad údolím říčky Libochovky. Byl postaven v letech 19401952, je dlouhý 282 metrů, hlavní oblouk má rozpětí 110 metrů a je největším železobetonovým obloukem mezi železničními mosty v České republice.
U rozhledny se setkávám s Danou a pokračujeme do obce Zahrada, kde si fotím kamenný kříž instalovaný po opravě v roce 1995.
Na konci obce se znovu odpojuji, protože se chci podívat na Babylon, věrnou kopii rozhledny-posedu na Křivoši. Přes vrch Babylon (506 m) vede žlutá značka do obce Kaly, kde se po necelých třech kilometrech zase sejdeme.
Rozhledna vznikla z iniciativy starosty obce Kaly a díky Programu pro rozvoj venkova Jihomoravskeho kraje, jehož účelem je zatraktivnit lokalitu a mikroregion Porta. Rozhledna byla otevřena v roce 2005 a dnes, po deseti letech, je už v havarijním stavu. Vylézt na ni nelze, ale není to žádné neštěstí, výhled od její paty je takřka stejný.
Neméně krásný výhled na Svrateckou hornatinu poskytuje lavička na okraji lesa o tři kilometry dál.
Klesáme do obce Husle a po vlastním značení přes Pernštejné Jestřabí přicházíme do obce Maňová. V hospůdce na jejím okraji je kontrola, a tak nepohrdneme občerstvením od pořadatelů v podobě chleba se sádlem a cibulí.
Vlastní značení pokračuje až do cíle, ale ještě než tam dojdeme, děláme si krátkou odbočku na Bozinku, homolovitý kopec nad Doubravnikem, na němž stojí kaple sv. Máří Magdalény. Kdysi byla zapálena bleskem, dlouho se nalézala v ruinách a až v roce 1897 byla obnovena v nové podobě. Traduje se, že cihly na stavbu byly ručně podávány řetězcem z obecní cihelny až nahoru na kopec. Další opravy se kaplička dočkala v roce 1970 a pak v roce 1997 u příležitosti sta let jejího obnovení.
Prudkým sestupem lesem se blížíme k Doubravníku, jehož kostel Povýšení svatého Kříže je vidět už zdáli.
Stojí na místě kostela zdejšího kláštera augustiniánek, založeného kolem roku 1230 a zničeného husity v roce 1424. Kostel byl postaven v letech 1535–1557 v pozdně gotickém a renesančním slohu pány z Pernštejna jako jejich rodová hrobka. Věž na zapadní straně byla do současné podoby upravena až roku 1792, do té doby bylo zvonicové patro dřevěné. Na severní straně kostela byla v roce 1867 přistavěna pseudogotická hrobka Mitrovskych, ve které se nachází devatenáct sarkofágů odlitých ve štěpánovské huti. V barokně vybaveném interiéru kostela zaujmou mramorové reliéfní náhrobky a křtitelnice z roku 1601.
Při odjezdu z Doubravníku se zastavujeme ještě u jednoho smírčího kamene...
... a pak v nedalekém Černvíru. Stojí zde nejstarší dochovaný krytý dřevěný most na Moravě, který pochází z roku 1718 a je chráněn jako kulturní památka České republiky.
Jedná se o trámový most věšadlové konstrukce dlouhý 32 metrů, široký 2,6 metru, jehož vozovka je ve výšce 4 metry nad hladinou Svratky. Byl postaven z jedlového (některé části z dubového) dřeva, sedlová střecha je krytá šindelem. Rekonstruován byl v letech 1858, 1906, 1939, 1971, 1996 a 2008–2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat