středa 1. června 2016

Nový erb na zámku

Nová fasáda empírového vstupního průčelí zámku a instalace nového erbu přispěly k podstatnému zlepšení celkového vzhledu této významné světelské památky.

S koncem měsíce května skončila také rekonstrukce empírové fasády zámku ve Světlé nad Sázavou. Ještě před pár dny vypadala takto:
Generálním dodavatelem byla havlíčkobrodská firma STAVBA – final, s. r. o., která s majiteli zámku již tři roky spolupracuje při úpravách a opravách interiérů. Práce byly prováděny na základě dobových fotografií z druhé poloviny 19. století, odstíny barev vycházejí z výsledků restaurátorských průzkumů. V dobách, kdy na zámku sídlila zemědělská škola, byl na vápennou omítku aplikován akrylátový nátěr, který se nyní musel pracně odstraňovat centimetr po centimetru za pomoci horkovzdušných pistolí. Na rekonstrukci fasády využili majitelé zámku vedle vlastních finančních prostředků dotaci na obnovu kulturních památek v Kraji Vysočina a příspěvku města Světlá nad Sázavou.
Kromě nového barevného vzhledu dostalo západní průčelí staronovou dekoraci v podobě erbu Salm-Reifferscheidtů, kteří vlastnili světelské panství v letech 1821 až 1887. Původní erb neznámo kdy zmizel...
... a za minulého režimu byl nahrazen velkou rudou pěticípou hvězdou, žlutým srpem a kladivem! A pro jistotu byly další obří srpy s hvězdami po obou stranách vstupu do zámku!
Naštěstí se v budově velkostatku, dnes sídlu Forest servisu, dochoval totožný litinový erb z jiné budovy, která byla před lety zbourána. Současný majitel jej ochotně zapůjčil a v pražském ateliéru uměleckých sochařů a štukatérů byla z imitace pískovce vyrobena replika ve velikosti 2 x 1,6 m. 
Slavnostnímu odhalení erbu, které se konalo ve středu 1. června a přihlíželo mu několik desítek diváků, předcházelo pár krátkých proslovů majitelky zámku Heleny Degerme, místostarosty Josefa Hnika, jednatele firmy STAVBA-final a stavbyvedoucího Slavomíra Slabíka a referentky stavebního úřadu a úseku státní památkové péče Jany Ryndové.

Žádné komentáře:

Okomentovat