pondělí 20. června 2016

Odhalení pamětní desky světelským obětem holocaustu

Ve vestibulu radnice byla odhalena pamětní deska věnovaná obětem holocaustu ve Světlé nad Sázavou. V červnu 1942 bylo třemi transporty odvlečeno šedesát šest židovských obyvatel, z nichž pětapadesát se již nikdy nevrátilo.

Vlastnímu aktu odhalení desky předcházelo setkání v obřadní síni radnice, kde se se starostou Janem Tourkem a místostarostou Josefem Hnikem sešli vrchní zemský rabín Karol Sidon, předseda Židovské obce v Praze Jan Munk, předseda Židovské obce v Teplicích Oldřich Látal a hosté z USA a Velké Británie. Mezi nimi byli potomci Richarda Morawetze, předválečného majitele zámku, Pegeen Morawetz Rubinstein s manželem a John Morawetz. Oba jsou dětmi Herberta Morawetze, dosud žijícího stoletého Richardova syna.
Po krátkém projevu starosty města promluvil k přítomným vrchní zemský rabín...
... a po něm Jane Hurwitz ze sdružení Old York Road Temple-Beth Am z Pensylvánie, které celou tuto akci iniciovalo. 
Na závěr si vzal slovo John Morawetz, který připomněl, že jeho rodina se sice včasným odjezdem za hranice dostala do bezpečí, ale řadu lidí z širšího příbuzenstva nacisté zavraždili.
Poté celá společnost přešla k pamětní desce. Slavnostního odhalení se ujali Jan Tourek a Jan Munk. 
Po společné modlitbě židovských hostů následoval přesun na židovský hřbitov, kde v rámci pietního aktu byla přečtena jména všech světelských obětí holocaustu.
Posledním bodem programu byla návštěva zámku a prohlídka expozic historického skla, obrazů a hodin a samozřejmě Rytířského sálu.


Na závěr se sluší dodat, že mezi účastníky této akce byl světelský Petr Mahler (*1946), jehož otec Jiří i děd Gustav holocaust přežili. „Můj děda tady měl kamenictví, můj otec dělal s ním,“ zavzpomínal na předválečné časy své rodiny, vzdáleně spřízněné s hudebním skladatelem Gustavem Mahlerem (1860–1911).
Druhou přeživší účastnicí byla Jindřiška Danelová (*1932), která dětství prožila ve Světlé a dnes žije v Karviné.

2 komentáře:

  1. nějak mě nedochází, kde ta pamětní deska je umístěna. Někde na náměstí, kde jí každý návštěvník města uvidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na náměstí to je, ale v budově radnice, která je přístupná pouze v pracovních dnech.

      Vymazat