úterý 7. června 2016

Výstava Kytice v obrazech

V Galerii Na Půdě ve Světlé nad Sázavou je od 7. června instalována výstava obrazů Jarmily Čerevkové a dřevořezeb Lukáše Čerevky.

Jarmila Čerevková žije již řadu let v Praze, ale narodila se a dětství prožila ve východních Čechách. Během této doby navštěvovala lidovou školu umění – obor výtvarný. Jejím přáním tehdy bylo věnovat se ilustrační tvorbě pro děti, osud ji však zavál jinam a malování se již dále nevěnovala. Ke své zálibě se vrátila až o mnoho let později, když nakreslila řadu návrhů k omalovánkám a vystřihovánkám pro děti, které byly realizovány a vydány. Od roku 2007 absolvovala různé kurzy malování a kreslení. 
Protože ji vždy zajímala oblast lidské psychiky, jedním z prvních byl kurz psychografické kresby, ve kterém se využívá mimosmyslové vnímání. Touto metodou vytvořila stovky kreseb pastelkami. V dalších kurzech se seznámila s malbou suchým pastelem, který často využívá ke svému oblíbenému motivu kytic a květin. V poslední době maluje stále častěji také olejem na plátno, převážně opět květinové motivy. 
Syn Lukáš Čerevka absolvoval SUPŠ obor umělecký řezbář a nyní se tomuto oboru věnuje jen příležitostně.

Žádné komentáře:

Okomentovat