neděle 19. června 2016

Piknik v Botanické

Hvězdicový pochod zakončený setkáním turistů a milovníků zeleně v Botanické zahradě hlavního města Prahy, pořádaný Klubem českých turistů, oblast Praha.
  
Pražské Eurorando je hlavní akcí Klubu českých turistů, oblasti Praha, pořádanou v rámci celoevropského turistického projektu Eurorando 2016. Eurorando se koná jednou za pět let a je pokaždé jinaktematicky zaměřeno. Letošní v pořadí již čtvrtý ročník má téma ENERGIE.Z osmi pěších tras jsme měli už z domova vytipovanou Karlínskou se startem před Muzeem hlavního města Prahy na Florenci, která slibovala návštěvu malé vodní elektrárny na Štvanici, secesní technické památky z let 1913–1914. Cíl všech tras byl v Botanické zahradě v Ornamentální zahradě, kde pořadatelé připravili bohatý program v podobě hudebních a tanečních vystoupení, sportovního aerobiku, turistiky naboso, tvořivých dílniček pro děti a podobně.
Bohužel hned na startu se dozvídáme, že návštěva MVE na Štvanici se neuskuteční, protože její provozovatelé chtěli na pořadatelích 14 dní předem jmenovitý seznam návštěvníků. takové zhovadilosti se ani nechce uvěřit...
Vycházíme Sokolovskou ulicí, procházíme pod viaduktem a jdeme podél něj ulicí Prvního pluku. Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží přes Štvanici s Bubny, byl postaven v letech 1846–1849 a jméno dostal podle stavbyvedoucího Ing. Aloise Negrelliho (1799–1858). Most má 87 oblouků, je dlouhý 1100 metrů a do roku 1910 byl nejdelším mostem v Evropě. Prostory pod oblouky mostů byly s rostoucím průmyslem zejména v oblasti Karlína zabedněny a využity jako kóje k různým účelů, zejména pro řemeslníky a špeditéry, jako skladové místnosti, garáže či různé provozovny.
Odbočujeme do ulice Pobřežní, kde stojí nová kancelářská budova Main Point Karlín, v níž mají sídlo druhá největší tuzemská pojišťovna Kooperativa a její dceřiná společnost Česká podnikatelská pojišťovna. V prestižní realitní soutěži MIPIM Awards budova v roce 2011 získala v kategorii nejlepších kancelářských budov světa prvenství mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí. 
Stavba byla realizována developerskou společností PSJ Invest za 19 měsíců a zhruba jednu miliardu korun.
Budova má deset pater nadzemních a tři podzemní, její opláštění tvoří přes 1500 oken, mezi nimiž jsou barevné sklocementové dílce sloužící jako slunolamy. V kancelářských prostorách pracuje na 1200 zaměstnanců.
Přecházíme ulici, která se sice jmenuje Rohanské nábřeží, ale od Vltavy je poměrně daleko. Vede totiž zhruba v místech někdejšího ramene, které oddělovalo Rohanský ostrov od Karlína. Rohanský ostrov vznikl po roce 1550 na místě starého říčního nánosu. Při rozsáhlé manínské regulaci v letech 1920 až 1930 byl spojen s Libeňským ostrovem a oba pak spojeny s Maninami a Karlínem. V době výstavby pražského metra sloužil Rohanský ostrov jako deponie pro ukládání materiálu z výkopů a teprve v roce 1999 byly zahájeny rozsáhlé úklidové práce za účelem revitalizace ostrova. Nyní zde postupně vyrůstají velké administrativní i obytné budovy a sportovní plochy. 
Přicházíme na cyklostezku A2, která vede napříč Rohanským ostrovem a podcházíme pod Libeňským mostem, který od roku 1928 spojuje pravobřežní Libeň s levobřežními Holešovicemi. Po proudu Vltavy je v Praze patnáctým mostem a je po něm vedena dvoukolejná tramvajová trať. V současné době je most v kritickém stavu a je nutná jeho komplexní oprava. Magistrát ovšem zvažuje i variantu most zbourat a postavit nový.
Procházíme podél zahrádkářské kolonie a přes rameno Vltavy se dostáváme opět na její pravý břeh. Pokračujeme stále po cyklostezce A2 přes Thomayerovy sady, podcházíme most Barikádníků a pak i nový Trojský most.
Prohlížíme si Trojského koně (více se o Trojském mostě a Trojském koni dočtete na tomto blogu zde)...
... a přicházíme k Trojské lávce, po níž přicházejí účastníci z trasy od metra A Dejvice. Vstupujeme do zámecké zahrady, kocháme se pohledem na Trojský zámek...
... a stráň s vinicí a barokní kaplí sv. Kláry.
Přecházíme Trojskou ulici a vstupujeme do Pražské botanické zahrady. Ještě než půjdeme do cíle, odbočujeme ke kapli sv. Kláry, odkud je opravdu fantastický výhled.
V cíli pochodu si vyzvedáváme diplom a před další cestou se zastavujeme na kafíčko. 
S odjezdem domů nespěcháme, a tak křižujeme Botanickou zahradou.



Touláme se Japonskou zahradou...
... nevynecháme ani expozici Stráň, která od roku 2011 spojuje původní areály Sever a Jih. Na mnoha místech se zde dosud dochovaly fragmenty původních stepních společenstev, které byly typické pro oblast Troji do 20. let minulého století, kdy se na jejím katastru nacházely intenzívně spásané pastviny, orná pole a sady. Dominantou expozice Stráň jsou velké železné sochy výtvarníka Lukáše Raise: Pasoucí se bojleři neboli Dva.
Navštěvujeme rovněž rozhlednu, kterou v roce 2012 vyrobil Čestmír Suška z ocelového potrubí. Byla vystavena v Centru současného umění DOX v Holešovicích, po převozu do Botanické zahrady byla zpřístupněna 9. září 2014. Je vysoká 10 metrů a váží 6 tun, uvnitř se nachází vřetenové schodiště, po němž lze vystoupat nahoru. 
Nakonec se procházíme severoamerickou prérií a severoamerickou polopouští.
Když už máme zahradu prozkoumanou křížem krážem a chystáme se k odchodu, promlouvá k přítomným předseda KČT Vratislav Chvátal. S pomocí Jaroslava Krejzlíka, místopředsedy KČT pro obchodní činnost vyhodnocuje účastníky běžecké turistiky! Oproti stovkám pěších jich bylo šest a mezi pěti oceněnými byl také Petr Zálužanský z Kutné Hory. 
Cestou přes vinici opouštíme areál Botanické zahrady, pokračujeme přes Trojskou lávku a Císařský ostrov do Stromovky a kolem Výstaviště na stanici metra Nádraží Holešovice.

Žádné komentáře:

Okomentovat