pátek 21. července 2023

Co jsem také přečetl_______________ _______Fronta v Dolomitech 1915–1917

Neuvěřitelné, již 7. (opět rozšířené a doplněné) vydání přináší čtenářům, turistům, horolezcům, cyklistům, vodákům, a všem návštevníkům Dolomit (a také zájemcům o historii) pohled do všedních válečných dnů ve velehorském prostředí proslulých italských hor.
 
Publikace je vzpomínkou na všechny bojující a padlé na italské frontě a zároveň výzvou lidstvu, aby se svým chováním přičinilo o mírovější a lidštější 21. století.
V neuvěřitelných, avšak pravdivých příbězích podrobně a působivě pojednává o všech úskalích, těžkostech a hrůzách, se kterými se vojáci obou bojujících stran každodenně setkávali. Kromě toho v úvodních statích popisuje Dolomity všeobecně, následně zachází do historie, probírá politické dění v Evropě v době před první světovou válkou, zmiňuje se o vlastivědných zajímavostech, o vojsku Rakousko-Uherska i Itálie, poukazuje na současný stav dávného frontového území, zahrnuje do publikace nynější muzea války v přírodě, dokonce i vojenské hřbitovy a pohřebiště. Obsahuje též kapitolu o Zvonu míru na pahorku Colle di Miravalle nad Roveretem, kde v minulých letech došlo k velkým změnám a k novému uspořádání. Popisuje také a na fotografiích přibližuje kostnici Castel Dante, kde jsou uloženy kromě pozůstatků tisíců italských a rakouských vojáků i tělesné ostatky 151 československých legionářů.
Četba publikace vzbuzuje touhu poznat nepoznané osobně a na místě, dává podnět k návštěvě Dolomit, nabádá k prohlídce zajímavých míst, pomáhá plánovat výlety, usnadňuje přípravu túr. Jak ukázal zájem o publikaci a jak dosvědčuje více než kladná odezva na všechna předešlá vydání, stala se kniha pro většinu turistů, horolezců a milovníků nejkrásnějších hor v Evropě dnes už nepostradatelnou. Kniha je doplněna především černobílými fotografiemi.
*  *  *
Milan Čepelka (*1942) pochází z vesnice Semice v Polabí. Celý život pracoval v dělnických profesích, příroda a zvláště hory jej výrazně ovlivnily v jeho zájmech a zálibách. Několik desítek let jezdíval několikrát ročně do Vysokých Tater. Jeho horské fotografie byly zveřejněny na stránkách časopisů Krásy Slovenska a Vysoké Tatry.
Mimořádně jej zaujala a okouzlila velkolepá a nádherná krajina Dolomit, dojemně a otřesně na něho zapůsobily pozůstatky z první světové války. Zcela propadl zájmu o boje na italské frontě, založil si vlastní dolomitský fotoarchiv, který obsahuje přibližně 1500 záběrů na negativech a barevných inverzních materiálech velikosti 6 x 6 cm a další tisíce snímků v digitální podobě.

Žádné komentáře:

Okomentovat