sobota 25. května 2024

Podruhé v Egyptě (II)

(předchozí článek Podruhé v Egyptě I)
Pěšky za hurghadskými mešitami

Hurghada je egyptské přímořské letovisko na pobřeží Rudého moře ležící asi 450 km jižně od hlavního města Egypta – Káhiry. Od 80. let 20. století se z původní malé rybářské vesničky rozrostla na letovisko, které se táhne téměř 40 km podél pobřeží. Měsíčně přijíždí do Hurghady více než 120 000 turistů. Převážná část obyvatel Hurghady je závislá na příjmu z cestovního ruchu. Nabízí se jim rozsáhlé možnosti práce v hotelích, v turistických agenturách, v dopravě, ale také ve službách s turistikou souvisejících. Počet obyvatel přesahuje 60 tisíc a stále vzrůstá. Na okrajích města vyrůstají nové a nové bytové jednotky. Nejsou určeny pouze pro místní obyvatele, kteří do Hurghady přicházejí za prací, nýbrž vysoká je i poptávka ze strany zahraniční, zejména evropské klientely. 
Původní, staré centrum Hurghady se nazývá El Dahar a leží na severu města. Právě zde se nacházejí stará sídliště, tj. ošklivě vypadající jednotvárné šedivé budovy s dřevěnými okenicemi, v jejichž bezprostředním okolí jsou hromady odpudivých odpadků. Směrem na jih následuje nové centrum Sakkala, nejjižnější část pobřeží uzavírá Safaga.
Na vycházku se vydáváme po ránu, hned po snídani, dokud ještě není vedro. Obhlížíme vrch s majákem, stojící přímo nad hotelem...
... a podél hlavní ulice Al Bahr přicházíme k první mešitě s vysokým zdobnými minaretem. Na Google Maps je pojmenovaná jako Safwa Mosque:
S pomocí GPSky se proplétáme ulicemi a uličkami s domy někde zanedbanými, jinde naopak výstavními:
Na mapě jsou vyznačeny dva kopce se skalnatým úpatím, a tak jsme zvědaví, jak to vypadá ve skutečnosti:
Místy je to pohled vskutku neutěšený:
Snažíme se dostat k další mešitě...
... a potom objevujeme jinou, která ani není na mapě zakreslena:
Po sestupu do nižších poloh se dostáváme do „civilizovanější“ čtvrti...
... a postupně se vracíme k našemu hotelu. Už je velké horko, ale ještě se necháváme zlákat k výstupu na kopec nad hotelem,...
... ale k věži je nám přístup odepřen:
Alespoň se tedy z výšky (asi 46 m) rozhlížíme po městě...
... a zbytek dne trávíme – s výjimkou oběda a krátké siesty – na pláži.
Následovat bude článek Podruhé v Egyptě (III)

Žádné komentáře:

Okomentovat