sobota 8. června 2024

Švejk v Síni slávy Muzea rekordů

Každoročně druhý víkend v červnu se koná festival Pelhřimov město rekordů. Letošní ročník probíhal ve dnech 7. a 8. června a byl už třiačtyřicátý!

V rámci festivalového programu byl do Rekordmanské síně slávy uveden Jaroslav Hašek v zastoupení svého vnuka Richarda. Haškův román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války je totiž nejpřekládanějším dílem české literatury – byl přeložen do 58 jazyků!
Švejka si lze přečíst albánsky, anglicky, arabsky, arménsky (už od roku 1936), ázerbájdžánsky, baskicky, v běloruštině (od roku 1931), bulharštině, čínštině, dánštině, esperantsky, estonsky, finsky, francouzsky, gruzínsky, hebrejsky, holandsky (od roku 1929), v chorvatštině, v dolnolužickém i hornolužickém jazyce, kašubsky, indonéštině, irsky, islandsky, italsky, japonsky, v jazyce jidiš (od roku 1928, tedy už čtyři roky poté, co začal vycházet u nás), katalánsky, kazašsky, korejsky, kyrgyzsky, latinsky, litevsky, lotyšsky (1927), maďarsky, makedonsky, moldavsky, mongolsky, německy (1926), norsky, persky, polsky, portugalsky, rumunsky, rusky (1926), řecky, slovensky, slovinsky, srbochorvatsky, srbsky, španělsky, švédsky, tatarsky, turecky, ukrajinsky, uzbecky a vietnamsky.
*  *  *
Richard Hašek (73) předal přímo na festivalovém pódiu do rukou pracovníků Muzea rekordů Švejka vydaného v Brazílii.

Žádné komentáře:

Okomentovat