úterý 1. dubna 2014

Martin Loew v Havlíčkově Brodě

V rámci turné po čtyřiadvaceti městech republiky zavítal známý cestovatel a fotograf se svou novou multimediální projekcí Západ USA – Oregon na také Starou radnici do Havlíčkova Brodu. Tentokrát vypráví o svých zážitcích z cesty po americkém státě Oregon.

Martin Loew (*1974) vystudoval biofyziku na MFF UK v Praze, ale živí se cestováním fotografováním, jeho snímky se objevují v turistických průvodcích, katalozích i na plakátech. Natáčí rozhovory a jiné příspěvky pro rozhlasové stanice, publikuje v našich zeměpisných a cestovatelských časopisech. Já například rád čtu jeho reportáže v časopise Koktejl.
Vedle mnoha evropských zemí procestoval téměř celé jihoamerické Andy od rovníku až po Ohňovou zemi, navštívil Maroko, Madagaskar, Havaj, Aljašku, Kalifornie a další. V poslední době propadl kouzlu Sibiře, kam jezdí i jako průvodce cestovní kanceláře Adventura.
Živě komentovaná projekce Západ USA – Oregon je složená z množství skvělých fotografií, tu a tam je doplněna krátkými videozáběry a hudbou. Divákům, jichž byl plný sál, autor představil především nádhernou přírodu, ale zmínil se i o městech Portland a Bend, perfektních silnicích, příjemných kempech a také o lahodném vínu a výborném pivu.
Diashow začíná na oregonském pobřeží známém svou členitostí, divokostí i množstvím krásných pláží. Mezi prvními snímky je Cannon Beach s obrovským skaliskem Haystack Rock trčícím z moře. Kromě surfařů a vyznavačů joggingu má pláž své obdivovatele i mezi filmovými fanoušky, neboť se zde natáčely scény kultovního Twilightu.
Následují záběry mohutné řeky Columbia, která tvoří severní hranici Oregonu se státem Washington a její 110 km dlouhý kaňon skrz Kaskádové pohoří spojuje vnitrozemí s pobřežím Pacifiku. Další úchvatné snímky patří dvoupatrovému vodopádu Multnomah, který je svými více než 200 metry druhým nejvyšším celoročním vodopádem v USA, sopce Mt. Hood, nejvyšší hoře Oregonu (3 429 m) a historické horské chatě Timberline Lodge (1 817 m) postavené v roce 1937 v rámci federální politiky boje proti nezaměstnanosti během tehdejší velké hospodářské krize.
Prostřednictvím dataprojektoru se kocháme záběry ze státního parku Smith Rock, v němž se kolem meandrů Crooked River tyčí vysoké skalní stěny i jednotlivé věže, které jsou rájem horolezců. Hotovou senzací jsou pak takzvané Painted Hills neboli Malované kopce. Jak jejich lidové pojmenování napovídá, jedná se o holé svahy úchvatně zbarvené různými minerálními příměsemi do odstínů od žluté přes červenou, okrovou a hnědou až po černou. A jak říká Martin Loew, v nízkém večerním slunci vypadají svahy kopců jako obří barevní plyšáci.
Měl bych se zmínit o Sparks Lake a trojici vysokých hor Three Sisters, ale dojmů je tolik, že vzpomenu už jen obrovské Kráterové jezero s neuvěřitelně modrou hladinou. Nachází se na vrcholu obrovské sopky Mt. Mazama ve výšce téměř 1900 m, je 600 m hluboké a nad ním se ještě do výše několika set metrů tyčí okraje kráteru.
Překvapením byly také informace o Deschutes Brewery, jednom z nejúspěšnějších pivovarů na západě USA. Sídlí ve městě Bend a jeho majitelé přišli s výborným reklamním tahem – etiketami s vyobrazenými významnými místy z okolí, takže sada jejich „lahváčů“ může posloužit jako svérázný průvodce. Ostatně pivovar má filmovou reklamu, ve které dvojice mladých lidí putuje po zajímavostech Oregonu právě podle pivních etiket Deschutes. 

Žádné komentáře:

Okomentovat