pátek 22. listopadu 2019

Co jsem také přečetl__________Věř mi

Temný psychologický thriller od autora loňského bestselleru Ta přede mnou

Mladá ctižádostivá herečka Claire zoufale potřebuje práci a peníze, proto se rozhodne přijmout nabídku stejně tak amorální jako nebezpečnou – má být jakousi volavkou právnické firmy specializující se na rozvodové pře. Jejím úkolem je svést ženatého muže, vše zdokumentovat a důkazy posléze předat „podvedené“ manželce, aby je mohla použít u soudu. Jenomže potom je žena jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá a Claire se stává hlavní podezřelou. O pár měsíců později je však stejnými vyšetřovateli naopak požádána o pomoc. Policie chce, aby se vetřela do života manžela zavražděné – tedy jediného muže, jehož se jí svést nepodařilo. Se svou rolí se však sžije až příliš dokonale… Kdo je v této hře návnadou a kdo kořistí?
*  *  *
Když vyšel psychologický thriller Ta přede mnou, nadšení čtenáři se začali ptát: kdo je ten J. P. Delaney a co dalšího napsal? K jejich velkému zklamání kromě knihy Ta přede mnou nic dalšího nenašli. J. P. Delaney je totiž pseudonym. V literárních kruzích se šeptalo, že by to mohl být známý spisovatel či známá spisovatelka, který/á chtěl/a vyzkoušet napsat něco mimo svůj obvyklý žánr. Konkrétně padlo jméno E. L. Jamesové, autorky erotického fenoménu Padesát odstínů šedi, Dana Browna známého bestsellerem Šifra mistra Leonarda, nebo Helen Fieldingové, jež proslula Deníkem Bridget Jonesové.
Je to však pseudonym Tonyho Stronga (*1962), autora již několika bestsellerů, které napsal pod jmény Anthony Capella či Jonathan Holt. Narodil se v Ugandě, nicméně když mu bylo šest měsíců, rodiče se rozhodli vrátit do Velké Británie. V Oxfordu studoval anglickou literaturu, potom začal pracovat jako copywriter v Ogilvy and Mather, největší reklamní agentuře ve Spojeném království, a posléze se stal jejím ředitelem.


Žádné komentáře:

Okomentovat