sobota 30. listopadu 2019

Za zaniklými sklářskými hutěmi

Šestá a poslední letošní přednáška s exkurzí, které organizuje město Světlá nad Sázavou prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Editum

Jak se v minulých letech osvědčilo, je listopadová akce zaměřena na dějiny našeho kraje, nikoliv na přírodu, protože ta už se ukládá ke spánku a na delší pobyt venku je zima. V pátek se tedy v zasedací místnosti světelské radnice konala přednáška archeologa Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Aleše Knápka, který pohovořil o starém sklářství na Světelsku, a v sobotu následoval výjezd autobusem na místa některých dávných skelných hutí v okolí města. Zájemci o tuto problematiku pod vedením Aleše Knápka postupně navštívili Dobrou Vodu, návrší nad Novým Dvorem u Kejžlice a Koňkovice.
Osada Dobrá Voda je částí obce Malčín a skládá se z pouhých šesti čísel popisných. V roce 1723 koupil od hraběte Adolfa Felixe Pöttinga část lesů náležejících k panství Habry pražský měšťan Jan Jiří Hogel a postavil zde sklářskou huť, patrně na místě staré sklárny. Od roku 1796 až do roku 1871, kdy byla definitivně zrušena, byla v majetku rodiny Welzů Období provozu hutě bylo poznamenáno častými, a to i dlouhodobými, přerušeními výroby. Roku 1782 k huti náležel dům skelmistra a devět domků.
V Orlovských lesích nad Novým Dvorem zřídil sklářskou huť Jan Ignác Eisner v roce 1777. Podle zápisu z roku 1792 zde stál dům skelmistra, kůlna, stodola, tři stáje pro koně a hovězí dobytek, tři skladiště a pět obytných domků pro tovaryše. Huť zanikla nejspíše začátkem 50. let 19. století, dnes je zde vzrostlý les, v němž lze najít několik výrazných vyvýšenin...
... a při troše štěstí i úlomky sklářských pánví.
V Koňkovicích, osadě patřící pod Trpišovice, stávala huť sv. Markéty, prvně zmíněná v roce 1857. Ukončení výroby je datováno rokem 1872, v době provozu měla jednu pec s osmi pánvemi.
Místo, kterému se dodnes říká V Hutích, je dnes značně pozměněno novodobou stavební aktivitou:

Žádné komentáře:

Okomentovat