sobota 19. září 2015

Bude v Kralupech socha Švejka?

V rámci prodeje občerstvení při odhalení památníku Nomen omen před areálem firmy Granit Lipnice (o akci píšu na tomto blogu zde), rozdával jeden z pořadatelů pivní tácky s oznámením veřejné sbírky na instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech. Proč právě v Kralupech?

Město Kralupy je v románu Osudy dobrého vojáka Švejka zmíněno celkem sedmkrát! Nejznámější větou, která se objevuje i ve filmovém zpracování, je: „Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup.“ Literární postava šikovatele Vaňka byla inspirována reálnou osobou – Janem Vaňkem, který provozoval drogistický obchod na kralupském náměstí (a drogerie je v tomto domě dodnes!). Hašek se s kralupským Vaňkem seznámil v roce 1915 ve vojenském sběrném táboře.
Ve světě bylo dosud instalováno třináct soch Švejka, já byl u dvou. O soše v Michalovcích na východním Slovensku jsem na tomto blogu psal zde, o té v polském Sanoku tady. U nás je zatím jen jediná  v Písku.
Na jaře 2014 byl v Kralupech na základě iniciativy občanů ve spojení s vedením města založen Spolek pro instalaci sochy Josefa Švejka v Kralupech s cílem podpořit kralupský patriotismus a přispět k probíhající revitalizaci centra města. Pro získání finančních prostředků byla vyhlášena veřejná sbírka, na účtě se již sešlo přes čtvrt milionu korun.
Socha by měla stát na pěší zóně v Husově ulici, má představovat Švejka sedícího na lavičce (s možností přisednutí dvou až tří osob) a hladícího pejska (dle románu stájového pinče) uvelebeného na jeho levé noze. Oba budou hledět směrem k drogerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat