středa 2. září 2015

Jsou pod náměstím ve Světlé nad Sázavou další podzemní chodby?

V souvislosti s plánovanou regenerací náměstí Trčků z Lípy provedli na základě objednávky města Světlá nad Sázavou pracovníci společnosti GEONIKA, s. r. o., v průběhu července geofyzikální průzkum části náměstí a jeho nejbližšího okolí. 

Jeho cílem byla lokalizace sklepních prostor, podzemních chodeb a jiných nehomogenit, které zasahují mimo půdorys domů směrem do náměstí a které by tak mohly znesnadnit stavební práce při uvažované revitalizaci náměstí. Průzkum byl realizován na náměstí a v okolí kostela jednak georadarovou metodou, jednak mikrogravimetrií.
Byly vytyčeny dva souběžné profily, z nichž jeden byl veden podél zdí domů a druhý na vozovce podél okraje chodníku. Další profily byly situovány do okolí kostela a mezi kostel a faru, kde by mohla být další podzemní chodba. Měření se neprovádělo podél severovýchodní a severozápadní strany kostela, protože zde se nachází mocná vrstva navážek.
Georadar pracuje na principu vyslání vysokofrekvenčního elektromagnetického signálu do země a registrace jeho odrazu od podzemních objektů. Je obtížné jednoznačně charakterizovat příčinu odrazu, protože měřený výsledný obraz je ovlivněn mnoha elektromagnetickými parametry okolního prostředí. Kvůli násobným odrazům je z georadarových řezů obtížné určit přesně hloubku anomálního objektu. Celkem bylo změřeno 460 metrů georadarových profilů a mikrogravimetrií bylo změřeno 76 bodů.
Z množství zjištěných georadarových anomálií byly nejdříve vyloučeny ty, které odpovídají známým rušivým objektům (kanály, šachty, rozvody vody, plynu apod.), a do mapy byly vyznačeny jen takové, které by mohly odpovídat sklepům pokračujícím směrem pod náměstí a nehomogenitám neznámého původu (např. možným rozvolněným zónám), na které je nutno brát zřetel při následných stavebních pracích.
Z dalších nehomogenit, které byly zjištěny mezi kostelem sv. Václava a farou, byl sestaven nejpravděpodobnější průběh podzemní chodby. Její hloubku nelze jednoznačně určit, odhaduje se kolem pěti metrů.
Poslední nehomogenita byla zjištěna na poměrně krátkém úseku v uličce jižně od kostela. Mohlo by se jednat o chodbu procházející přes východní roh domu čp. 157 směrem k rohu protějšího domu čp.12.
Zleva starosta Jan Tourek, místostarosta Josef Hnik, předseda Vlastivědného spolku Světelsko Karel Coufal a jednatel společnosti Geonika RNDr. Pavel Nikl
Nad rámec tohoto průzkumu byl proveden také průzkum kostela sv. Václava s cílem upřesnit polohu krypty pod oltářem a zjistit průběh případných chodeb. Georadar ani mikrogravimetrie zde nemohly být použity kvůli stísněným podmínkám a dřevěné podlaze, proto se zde uplatnila pouze telestezická metoda. Podle vyhlášeného proutkaře RNDr. F. Hanuše se krypta nachází přímo pod oltářem a mírně před něj přesahuje. Předpokládaná chodba mezi farou a kostelem je ukončena u prvního sloupu v místě, kde se v dlažbě nachází náhrobní kámen.
Podzemní prostor, zřejmě hrobka, je také v blízkosti křížku stojícího severovýchodně od kostela.


4 komentáře:

  1. Moc nevěřím, že se něco najde. Z kostela do fary pod zemí? Proč? Dutiny kolem kostela? Hroby. Byl tam hřbitov snad 300 let.

    OdpovědětVymazat
  2. I já jsem skeptický. V jaké hloubce pod silnicí by chodba musela vést a jak prudce by musela stoupat do kostela? Uvidíme, co přinese další výzkum! Bude-li nějaký...

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si že největší anomálii jsem úspěšně odstranili a budeme doufat že se další neobjeví, minimálně dalších 11 let.
    M.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomuto komentáři rozumějí jen zasvěcení. A já mezi nimi jsem!

      Vymazat