čtvrtek 6. června 2019

Co jsem také přečetl____________Osm

V anotaci nového, již čtvrtého románu Radky Třeštíkové se píše „Tak trochu jiný detektivní román“. Dá se s tím souhlasit, neboť v průběhu knihy se čtenář dozví, kdo postřelil mladou krásnou dívku Michaelu a proč

Na začátku leží Michaela v nemocnici v kómatu a střídají se u ní návštěvy lidí, se kterými byla v posledních měsících v kontaktu: doktor Max, jeho manželka Julie s dětmi, jež jako chůva hlídala, nejlepší kamarádka Alice a její manžel Honza, který je zároveň Míšin bývalý přítel… Ne každý z nich si přeje, aby se probrala. A ti, co si to zas tak moc nepřejí k tomu mají rozličné důvody.
Po krátkém úvodu v nemocnici se čtenář ocitne na policejní stanici, kde Ivana Šeredová s kolegou Novotným vyšetřují pokus o vraždu Michaely. Byla nalezena postřelená v Ďáblickém háji v Praze. Co tam dělala a proč se ji někdo pokusil zabít, to jsou zásadní otázky, na které hledají odpověď.
Z policejní stanice nás autorka vrhne do vztahu Míši a Honzy. Jsou spolu několik let, a byť nejprve působí, jako ideální dvojice, postupně čtenář zjišťuje, že to tak ideální nejspíš není. Míša je bez pořádné práce, vydělává si jen venčením psů, ale spokojená, Honza je učitel na základní škole a má pocit, že málo vydělává, jeho maminka nemá Míšu ráda kvůli romskému původu a tlačí na něj, ať ji nechá… Hodně věcí se změní v době, kdy Míšina kamarádka Alice dohodí Míše hlídání dětí v rodině Julie a Maxe. A právě získání nového zaměstnání zapříčiní sled událostí.
Postupně se příběh propracuje do chvíle, kdy mají vyšetřovatelé co vyšetřovat, jenže hlavní svědek – postřelená Míša, je v kómatu. Když se probere, příliš to ničemu nepomůže. Míša trpí ztrátou paměti – vůbec neví, co se dělo v právě uplynulém roce, který skončil výstřelem na ni.
Je to vtipné oddechové čtení, ale zcela jistě mohlo být kratší. Začíná skoro koncem a končí začátkem. Na začátku se dozvíte poměrně dost věcí, pak se ale vrátíte o rok dozadu a půlkou knihy se prodíráte k věcem, o kterých víte, že se stanou. Víte, že se Míša s Honzou rozejdou a jen čekáte, kdy na to dojde a jak.
*  *  *
Radka Třeštíková (*1981) publikovala všechny své čtyři knihy v nakladatelství Motto, do jehož produkce svou tvorbou, poskytující oddechové ženské čtení, dobře zapadá. 

Žádné komentáře:

Okomentovat