neděle 2. června 2019

Čokoláda z Kutné Hory

V Kutné Hoře je stále co objevovat a obdivovat

Lada Bartošová, původně divadelní historička, otevřela v roce 2016 s podporou svého muže na Komenského náměstí malé Muzeum čokolády. Tak malé, že je množná nejmenší na světě! Ale plné exponátů, které se týkají kutnohorské Továrny na cukrovinky Koukol & Michera, v níž se vyráběly dobroty pod značkou Lidka.
Je zde všechno – od starých reklam, katalogů a obalů od čokolád přes fotografie z výroby, faktury a nesnědené čokoládové figurky až po četné formy na čokolády a&dózy na bonbony. Základem expozice se stala čokoládová sbírka místní sběratelky kutnohorských kuriozit Lenky Choutkové. Všechny exponáty se sem ani nevejdou, a&tak se čas od času obměňují – například s přicházejícím jarem, před Velikonocemi, Vánocemi apod.
V přední části muzea je malá čokoládovna, kde si návštěvníci mohou ochutnat i koupit téměř stovku různých druhů čokolád! Některé jsou vlastní výroby, ostatní od malých manufaktur českých i zahraničních.
A jaká je historie zmíněné továrny? V roce 1918 získal Zdeněk Koukol stavební povolení ke stavbě továrny „na zužitkování ovoce“. O dva roky později vstoupil do firmy čáslavský podnikatel Eduard Michera, který se zabýval výkupem a zpracováním ovoce a jako Koukolův partner se věnoval ekonomickému chodu firmy. Obchodní značka Lidka prezentovala samé pochoutky skvělé pochoutky, tou nejvyhlášenější byla pomerančová kůra obalená v čokoládě. Čokolády a bonbóny vyvážela firma do celého světa a dvakrát za sebou vyhrála zlatou medaili na světové soutěži. Zdeněk Koukol měl kontakty na české bratry, k jejichž církvi sám patřil, v USA, Velké Británii či Skandinávii, což mu pomáhalo vybudovat širokou síť odběratelů. V období Protektorátu Čechy a Morava podnik přešel na náhradní výrobu – v nové sušírně se sušily brambory a pro armádu se vyráběla čokoláda Marathon. V roce 1948 ale došlo ke znárodnění čokoládovny, výroba se začala postupně omezovat a Zdeněk Koukol, působící v továrně jako národní správce, záhy emigroval do Kanady. Po pěti letech tam v roce 1953 zemřel. A blížil se i konce kutnohorské čokoládovny, která zaměstnávala na pět set zaměstnanců, vyráběla více než pět tisíc druhů bonbónů a své výrobky exportovala úspěšně do celého světa. Byla zrušena v roce 1958, čokoládu Lidka pak vyráběl závod Diana v Děčíně, ovšem nikoli podle původní receptury, neboť tu zakladatelé továrny z rukou nedali.
Bývalá čokoládovna Lidka, dnes Státní okresní archiv
V roce 2018, sto let od založení a 60 let po uzavření čokoládovny se partě nadšenců podařilo výrobu čokolády Lidka v Kutné Hoře obnovit. Čokoládovna ovšem nemá pět set zaměstnanců, ale pouhé dva! Vyrábějí čokolády s láskou od kakaového bobu až po tabulku a chtějí, stejně jako zakladatelé továrny, z těch nejkvalitnějších surovin vyrábět tu nejlepší čokoládu na světě.
Vzhledem k omezené kapacitě expozice je doporučený počet osob maximálně dvanáct. Vstupné je dobrovolné, z vybraných peněz majitelé pořizují další exponáty do sbírky a renovují ty stávající.

Žádné komentáře:

Okomentovat