čtvrtek 25. května 2023

Press trip po Českomoravském pomezí (II)

(předchozí článek Press trip po Českomoravském pomezí I)
Závěr dne plného zážitků v Litomyšli

Po ubytování v hotelu Zámecký pivovar v Litomyšli se scházíme na komentovanou prohlídku barokního kostela Nalezení sv. Kříže.
Chrám je spjatý s řádem piaristů, který do Litomyšle roku 1640 pozvala Frebonie Eusebie z Pernštejna. Původně italský řád významě ovlivnil vzdělanost a kulturní úroveň města, což se projevilo také v architektuře. Pro stavbu nového kostela byl vybrán architekt Giovanni Battista Alliprandi (cca 1665–1720 v Litomyšli), podle jehož návrhu byla stavba v letech 1714–1721 realizována. 
Hlavní oltář
Když Alliprandi předčasně zemřel, přebral jeho dílo František Maxmilián Kaňka aniž by do původního návrhu výrazně nezasahoval. Zakázku na sochařskou výzdobu chrámu získal Matyáš Bernard Braun se svou dílnou, z původního souboru se však v interiéru dochovaly pouze sochy svatých evangelistů. 
Evangelista Marek
Stavba má velmi pohnutou historii, celkem čtyřikrát podlehla požáru a značně poškozena byla také během druhé poloviny 20. století. Od 60. let byl kostel pro veřejnost uzavřen a sloužil jako sklad městského mobiliáře. Na přelomu 60. a 70. let došlo kvůli masivnímu zatékáni k poškození krovů a hrozilo zhroucení klenby. Doslova za minutu dvanáct byly vyměněny krovové patky a kostel tak byl zachován do dnešních dnů. 
V porevoluční historii zůstával interiér chrámu dlouhých 20 let v dezolátním stavu, byl uzavřen a využíván jen při speciálních příležitostech. Své znovuzrození zažil v letech 2011–2015 díky zařazení do evropského projektu Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli. Podle návrhu architektonické kanceláře Atelier Štěpán byl rekonstruován a obohacen o prvky moderní architektury. 
Z klenby visící kostky snižují při koncertech ozvěnu
V dnešní době slouží kostel tedy nejen jako duchovní prostor, ale současně jako galerie, konají se zde slavnostní bohoslužby, koncerty a je velmi oblíbeným místem pro církevní i civilní svatební obřady. 
V chrámu je umístěna expozice sakrálního uměni Andělé na návrší, která představuje to nejvzácnější ze sbírek královehradecké diecéze:
Jedná se o díla, která jsou zde vystavena zcela poprvé. Empory chrámu, tedy jakési druhé patro kostela, tak poskytují nejen zajímavý výhled do interiéru, ale také možnost obdivovat díla s náměty od Kristova rodokmenu až po život české a světové církve ve vyobrazení světců. 
V závěru prohlídky navštěvujeme vyhlídkovou terasu mezi věžemi kostela, odkud máme jako na dlani zámek a zámecké zahrady:
Stěny zámku zdobí tisíce sgrafitových psaníček
Po prohlídce chrámu odcházíme do nedalekého hotelu Aplaus na společnou večeři v jeho restauraci Bohém. Následuje posezení u vínka a návrat do „našeho“ hotelu. Zítřek bude opět nabitý.

Žádné komentáře:

Okomentovat