pátek 5. května 2023

Co jsem také přečetl___Vraždy na Dvojce

Detektivka zasazená do prostředí zimní Prahy plná napětí, temných zákoutí a nečekaných zvratů

Když jsem si v týdeníku 5 plus 2 přečetl rozhovor s pelhřimovským policistou Ondřejem Fantou o jeho prvotině Vraždy na dvojce, řekl jsem si: „To si musím přečíst!“ Prý detektivní příběh inspirovaný skutečným prostředím smíchovské kriminálky a životem reálného poldy.
Kniha vtahuje čtenáře do života poručíka Filipa Pokorného, který je po konfliktu s nadřízeným již několik let „uklizený“ na výjezdovce kriminálky na pražském Smíchově. Tam čeká na novou příležitost, která mu změní život a pomůže mu vrátit se zpět do sedla. Jednoho zimního večera se ve sklepě v Praze na Novém Městě objeví zakopaná kostra. Tam se to ovšem stává často, na místě, kde na Karlově náměstí stojí nemocnice, se dříve pohřbívalo. Jakmile se kopne do země, najdou se ostatky.
Autor si pohrál s myšlenkou, co když tam někdo mrtvolu zakope s tím, že ji schová mezi tyto staré nálezy? Filipovi to nikdo nevěří, ale on to začne prověřovat na vlastní pěst a začnou se kolem něj dít věci…
Příběh je napsaný velice čtivou formou. Fanta román vypráví civilním, lehce ironickým jazykem. Dějová linka je sice jedno policejní klišé za druhým, ale dá se to přijmout. Druhá půle příběhu je již trochu nelogická. Autor například nevysvětlil důvod převozu a umístění kostry. Závěr, že se jednalo o sen, je jen další začátečnické klišé. Velkým překvapením je grafika a úryvky z trestního zákona.
*  *  *
Ondřej Fanta (*1987) se narodil v Pelhřimově, kde vystudoval střední školu průmyslovou, pracoval u Policie ČR , nejprve na vinohradském místním oddělení, pak ve výjezdové skupině na Smíchově a nakonec na Policejním prezidiu v oddělení mezinárodní policejní spolupráce. Absolvoval zahraniční mise a před dvěma roky se vrátil do Pelhřimova, kde pracuje v hospodářské kriminálce. Pracuje na druhé knize s pracovním názvem Hospodář.

Žádné komentáře:

Okomentovat