středa 21. února 2024

Druhý den presstripu pod Králičákem

(předchozí článek Vojenské muzeum Králíky
Počasí se neumoudřilo, a tak z návštěvy Stezky v oblacích a Sky bridge ani dnes nic nebude...

Místo toho navštívíme na severní straně Velkého náměstí v Králíkách budovu bývalého gymnázia z roku 1885, v níž se nacházejí dvě muzea používající názvy Východočeský památník celnictví a Památník obětem internace. 
Památník celnictví
představuje historii tohoto oboru lidské činnosti od starověku přes rozpad Rakousko-Uherska až po vznik České republiky. S celnictvím se totiž setkáme už ve starověkém Egyptě, a proto také otevírá zdejší expozici. Ta je pojata velmi moderně a živě, návštěvníka provede všemi historickými obdobími, která vývoj celnictví ovlivnila. Jeho dějiny, které jsou těsně spjaty s obchodem se zbožím, jsou dosazeny do širších dějinných souvislostí. 
A tak si prohlížíme v životní velikosti dům sv. Matouše, kancelář vyššího celního úředníka rakouského místodržitelství, hrázděnku „Finanzwache“ či kancelář prvorepublikového celního úředníka. Dozvídáme se také podrobnosti o finanční stráži a stráži obrany státu, což byli tzv SOSáci,...
... a prohlížíme si vitríny se stejnokroji celníků i finanční stráže:
Seznámujeme se s osobnostmi, jako byli francouzský naivistický malíř Henri Rousseau (1844–1910), přezdívaný Celník, manžel spisovatelky Boženy Němcové komisař finanční stráže Josef Němec (1805–1879), nebo významný finanční expert a autor prvního celního zákona v samostatné ČSR JUDr. Emil Martinec (1869–1945). 
Pozornost je samozřejmě věnována také pašeráctví. Na přelomu 19. a 20. století se pašovaly nejrůznější komodity každodenní potřeby od potravin a textilu až po živá zvířata. Po vzniku samostatného Československa byl v popředí zájmu pašeráků alkohol a tabák, ale také cukerín a narkotika. Později přibyly i zbraně a zakázané tiskoviny. 
Ve vitríně je možné spatřit pašerácký kufřík s ukázkami pašovaného sortimentu. Prohlížíme si také váhy a závaží, objemové (duté) a délkové míry, včetně ukázky českého i vídeňského lokte a dozvídáme se, co je to celní libra, věrtel, lot nebo máz. Vizuální zážitky doplňují unikátní zvukové záznamy pašeráků a příslušníků finanční stráže z hor z 1. poloviny 20. století.
Dobové fotografie ukazují, jak vypadala celní služba za socialismu i jak a co se v té době pašovalo. Sbírky do expozice poskytly významné instituce, bývalí celníci a osobnosti, se kterými muzeum dlouhodobě spolupracuje.
Následuje článek Památník obětem internace 

Žádné komentáře:

Okomentovat