úterý 20. února 2024

Vojenské muzeum Králíky

(předchozí článek Presstrip pod Králičákem
Po prohlídce dělostřelecké tvrze Hůrka se přesouváme do Vojenského muzea Králíky

Moderní vojensko-historické muzeum se nachází v katastru města Králíky a je centrem Králické pevnostní oblasti. Disponuje celoročně přístupnou expozicí věnovanou armádě a obraně státu a polygonem pro předvádění těžké techniky. Cesta k jeho dnešní podobě však byla dlouhá a rozhodně ne snadná. 
Základ zdejších expozic položili nadšenci z Muzea čs. opevnění – dělostřelecké tvrze Bouda, kde od počátku 90. let minulého století postupně vznikala sbírka vojenské techniky a zbraní. Improvizované vystavování její části na prostranství před vchodem do tvrze ani skladování exponátů v armádních kasárnách v nedalekém Těchoníně však neodpovídalo ambicím muzea a neumožňovalo jeho další rozvoj. V roce 1998 přijali vlastnící této sbírky nabídku města Králíky na její přesun na teritorium města. První přidělený prostor pro exponáty a zázemí muzea ale nevyhovoval ani polohou, ani velikostí. V roce 2000 proto došlo k přesunu vznikajícího muzea do lokality nedaleko místní cihelny. Původně se zde nacházela zemědělská usedlost, která se koncem 30. let 20. století dostala mezi objekty a překážky pevnostního systému budovaného na obranu republiky proti Hitlerovu Německu. 
Původní vzhled muzea (foto z infopanelu)
V 70. letech minulého století byla usedlost nahrazena komplexem zemědělského areálu Státního statku Králíky. A právě v jeho značně zdevastované odchovně dobytka, již nesloužící původnímu účelu, začaly první práce na instalaci expozic a zřízení zázemí muzea. Ukázalo se, že budovy nejenže působí velmi neestetickým dojmem, ale i jejich technický stav je velmi špatný. Nadšenci ze společnosti Armyfort usilovali o opravu, rekonstrukci či nejlépe úplnou přestavbu prostor muzea, aby expozice a exponáty získaly pro svoji prezentaci odpovídající prostředí a potřebné technické zázemí. S podporou Pardubického kraje a vedení města Králíky se dobrá věc podařila. Byl vypracován kvalitní projekt a získán velký finanční grant z fondů EU, takže mohlo v letech 2009–2010 vzniknout nejmodernější vojensko-historické muzeum v České republice. Návštěvníkům bylo otevřeno 1. července 2010 a poté následovalo postupné rozšiřování a kompletace expozic.
Ještě před vstupem do muzea si prohlížíme samohybnou houvnici 2S1 „Gvozdika“...
... a Pansarbandvagn 301 – švédské obrněné bojové vozidlo pěchoty (pro osm vojáků) na podvozku čs. předválečné tankové konstrukce. Je jedním z prvních bojových pásových vozidel vyzbrojených rychlopalným 20 mm kanónem v bezvěžové lafetaci v historii. Exemplář v expozici je darem firmy Bofors Carl Gustaf společnosti Armyfort, s. r. o., provozovateli Vojenského muzea Králíky. Bylo zachráněno z vojenské střelnice v Dánsku, kde sloužilo jako cíl zkušební střelby malorážovou vysoce průraznou municí:
Ve zrekonstruované hale najdete ukázky pěchotních zbraní, polních a protiletadlových děl, pěchotní a dělostřelecké munice, výstroje vojáků, ochranných prostředků proti bojovým a otravným látkám. 
Houfnice 152 mm vz. 18/47
Obrněný transportét OT-64 SKOT s pohonem všech kol
Školní trenažér - řez středním tankem T-72
Spojovací technika
Jsou zde makety pevnůstek vzor 36 a 37, které si zahrály v „bojích“ akcí Cihelna 2018 a 2019, poté byly rekonstruovány a znovu využity, takže uvnitř expoziční haly dotvářejí atmosféru této části prohlídkové trasy připomínající rok 1938. 
Ústřední expozicí je dioráma Jaro 1945, která návštěvníkům přibližuje návštěvníkům konec války a osvobození Československa prostřednictvím mohutných kusů vystavených těžkých zbraní (děla, tanky) doplněných doslova stovkami drobných předmětů (zbraně, sumky, zásobníky, výstroj, výbava), a to nejen ve formě dokonale dochovaných sbírkových předmětů, ale i trosek. 
Velkou zajímavostí je bezpilotní průzkumný letoun Sojka III určený pro vzdušný průzkum v reálném čase, sběr optických informací, monitorování dělostřelecké palby, rádiový průzkum a rušení, může ale také fungovat jako vzdušný terč (nosič infračervených zářičů) při nácviku střelby tepelně naváděnými raketami. „Sojky“ sloužily od května 1999 u 116. letky bezpilotních průzkumných prostředků a od října 2000 až do svého vyřazení v roce 2010 u roty bezpilotních průzkumných prostředků Pozemních sil AČR. 
Poněkud netradičními exponáty jsou – vzhledem k zaměření muzea především na pozemní techniku – tři letecké motory, na poměry ČR vesměs raritní. Návštěvníci se mohou podívat jak vypadají a jaký je rozdíl mezi leteckým motorem řadovým, hvězdicovým a proudovým. Řadovým motorem je šestiválec Renault-6Q10/11, hvězdicovým sedmiválec Armstrong-Siddeley-Cheetah a proudovým General Electric/Allison J33. 
Jeho hlavní použití bylo v prvním americkém sériově vyráběném stíhacím letounu Lockheed P-80 Shooting Star, které se na počátku 50. let minulého století účastnily války v Koreji. 
K hale přiléhá venkovní přístřešek s plochou 700 m2 pro velké exponáty – samohybné dělo, obrněný transportér, nosiče taktických raket, logistickou a ženijní techniku, legendární automobily Praga V3S neboli „vejtřasky“ s různými nástavbami, Tatry – 805 přezdívanou Kačena, 138, 813 a 815 atd. 
Součástí muzea je polygon (40 ha) určený k ukázkám bojové a těžké vojenské techniky v pohybu a činnosti. Muzeum představuje zároveň zázemí pro každoročně pořádanou vojensko-historickou vzpomínkovou akci Cihelna. Letos se bude konat ve dnech 16. a 17. srpna.

Žádné komentáře:

Okomentovat