Už před časem nám Evropská unie zakázala používat názvy některých potravin. První byl rum, s čímž jsem souhlasil, protože pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny a nikoliv z bramborového lihu! A tak máme dnes Tuzemák a na Slovensku Um.
Také pomazánkové máslo byl matoucí název, protože máslo je živočišný tuk, zatímco „pomazánkové máslo“ je z větší části rostlinný tuk, tedy margarín. Proto v říjnu 2012 Soudní dvůr EU rozhodl, že se tento český výrobek musí přejmenovat. Pomazánkové máslo začala v roce 1977 vyrábět dnes již neexistující mlékárna v Liberci. Na výrobu klasického másla tehdy nebyl dostatek mléčného tuku, a tak dostala „stranický úkol“ vymyslet pomazánku, která by je nahradila. Pomatlánka se vyrábí z kysané smetany a sušeného mléka, obsahuje 31 % tuku a nese nový název Tradiční pomazánkové. Což je bez podstatného jména dost podivný název...
Také pomazánkové máslo byl matoucí název, protože máslo je živočišný tuk, zatímco „pomazánkové máslo“ je z větší části rostlinný tuk, tedy margarín. Proto v říjnu 2012 Soudní dvůr EU rozhodl, že se tento český výrobek musí přejmenovat. Pomazánkové máslo začala v roce 1977 vyrábět dnes již neexistující mlékárna v Liberci. Na výrobu klasického másla tehdy nebyl dostatek mléčného tuku, a tak dostala „stranický úkol“ vymyslet pomazánku, která by je nahradila. Pomatlánka se vyrábí z kysané smetany a sušeného mléka, obsahuje 31 % tuku a nese nový název Tradiční pomazánkové. Což je bez podstatného jména dost podivný název...
A nyní přichází od 13.
prosince v platnost nařízení Evropské unie (konkrétně č.1169/2011/EU, čl.
44, odst. 1a), které zavádí povinnost poskytování informací o
potravinách spotřebitelům. Od tohoto data budou muset restaurace, ale také například školní jídelny, uvádět
na jídelním lístku alergeny obsažené v nabízeném jídle.
Alergeny
jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které u přecitlivělých
jedinců způsobují nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až
k anafylaktickému šoku. Tomu se nařízení o vyznačení alergenů v jídelním lístku
snaží zabránit. Alergii mohou způsobit všechny potraviny, ale je specifikováno 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu
značení:
- obiloviny obsahující lepek,
- korýši,
- vejce,
- ryby,
- podzemnice olejná (arašídy),
- sójové boby (sója),
- mléko,
- skořápkové plody,
- celer,
- hořčice,
- sezamová semena (sezam),
- oxid siřičitý a siřičitany (E220–E228),
- vlčí bob (lupina – luštěnina),
- měkkýši.
Žádné komentáře:
Okomentovat