čtvrtek 11. prosince 2014

Erbovní pohlednice Čech od firmy OFTIS

Firma OFTIS, spol. s r. o., byla založena v roce 1991 jako ofsetová tiskárna (proto ten název :-). Sídlí v Ústí nad Orlicí a v roce 1992 rozšířila svoji činnost o vydavatelství, které se zaměřuje především na regionální literaturu. V nabídce má ale nejenom knihy, ale i kalendáře, papírové tištěné betlémy, pohlednice, vánoční a novoroční přání a kartičkové kalendáříky.

Před časem firma přišla s projektem erbovních pohlednic nazvaným Země české – putování krajinou s erby aneb Slož si mapu celého Česka. Pohlednice se prodávají především v infocentrech a na zpřístupněných hradech a zámcích příslušné oblasti. Zatím bylo vydáno na padesát druhů a stává se z nich sběratelský artikl.
Já si samozřejmě všímám pohlednice, která se týká Světelska.
Dejme tomu, že zobrazení zámku je jakousi autorskou licencí, že nemusí úplně realisticky zpodobňovat skutečnou podobu, nicméně východní křídlo spíše než zámek připomíná svými gotickými (!) okny a věžičkou na střeše klášter.
Na druhou stranu je chvályhodné, že autor při ztvárnění městských znaků čerpal z Ottova naučného slovníku (který je převzal z odborné publikace V. R. Widimského Städtewappen des Österreichischen Kaiser-Staates) a tudíž použil znak Světlé tak, jak má podle historického popisu vypadat. Podoba znaku, který město oficiálně používá se totiž dost liší a je otázkou, kdo a kdy má tuto změnu na svědomí. 
Ale dost chvály na autora, neboť pod hradby přičaroval zelený trávník, který tam nemá co dělat. Popis se o něm nezmiňuje – a není divu, neboť heraldika trávník původně prakticky neznala. Až koncem 18. a hlavně v 19. i na počátku 20. století se městské fortifikace začaly malovat stojící na trávníku. A bohužel nejen na nově udělovaných znacích, ale jeho přidávání se rozšířilo i do některých starých znaků, kde dříve nebyl. V heraldické malbě šlo o úpadkové období.
Výhrady mám i k erbům šlechticů na uvedené pohlednici. Chápu, že u Světlé n. S. jsou zobrazeny erby Trčků a Salmů, dvou důležitých rodů, v jejichž majetku Světlá byla. Když už tam ale autor chtěl mít tři erby, čekal bych spíše Kolovraty Krakovské než hraběte Zichy z Vaszonykeö, který Světlou po necelých čtyřech letech vyměnil se Salm-Reifferscheidty za panství Dioszegh.

Žádné komentáře:

Okomentovat