Ne,
není to nedokončená věta, navíc s chybějící čárkou. Toto
„ale“ se čte „ejl“ a označuje svrchně kvašené pivo z
ječného sladu.
Jeho
historie sahá až do středověku a pro jeho výrobu se používá
speciální typ svrchních kvasnic, které oproti kvasnicím spodním
mění cukry na alkohol a oxid uhličitý při vyšších teplotách
a zároveň dodávají pivu ovocný nádech. Kromě toho jsou vůči
alkoholu odolnější, díky čemuž dokáží pivo více prokvasit a
dosáhnout tak vyššího obsahu alkoholu.
Tomuto
pivu, na českém trhu unikátnímu, lze s trochou nadsázky
říkat „sekt mezi pivy“. Dokvašuje totiž přímo v láhvích,
neboť kvasnice jsou do nich přidávány během stáčení.
Unikátní pivo, připravené unikátními postupy má i unikátní
balení. Kromě „obyčejné“ třetinky se totiž plní také do
noblesní šampaňské láhve s korkovým uzávěrem.
Tuším,
že díky 8,2 % alkoholu to pro milovníka klasických hořkých
piv nebude bůhvíjaký zážitek, ale zkusit se to musí! Třetinková
láhev stojí třicet korun, neboli za dvojnásobnou cenu mám dvojnásobnou koncentraci alkoholu i chuti. Ta se vymyká všemu, na
co je řadový pivař zvyklý, je sladová a díky pikantnímu
koriandru poněkud „převoněná“. Možná by méně bylo více...
Billboard v Brně-Pisárkách (foto: Angelika) |
Žádné komentáře:
Okomentovat