úterý 17. března 2015

Bernard vaří ale

Ne, není to nedokončená věta, navíc s chybějící čárkou. Toto „ale“ se čte „ejl“ a označuje svrchně kvašené pivo z ječného sladu.

Jeho historie sahá až do středověku a pro jeho výrobu se používá speciální typ svrchních kvasnic, které oproti kvasnicím spodním mění cukry na alkohol a oxid uhličitý při vyšších teplotách a zároveň dodávají pivu ovocný nádech. Kromě toho jsou vůči alkoholu odolnější, díky čemuž dokáží pivo více prokvasit a dosáhnout tak vyššího obsahu alkoholu.
Tomuto pivu, na českém trhu unikátnímu, lze s trochou nadsázky říkat „sekt mezi pivy“. Dokvašuje totiž přímo v láhvích, neboť kvasnice jsou do nich přidávány během stáčení. Unikátní pivo, připravené unikátními postupy má i unikátní balení. Kromě „obyčejné“ třetinky se totiž plní také do noblesní šampaňské láhve s korkovým uzávěrem.
Tuším, že díky 8,2 % alkoholu to pro milovníka klasických hořkých piv nebude bůhvíjaký zážitek, ale zkusit se to musí! Třetinková láhev stojí třicet korun, neboli za dvojnásobnou cenu mám dvojnásobnou koncentraci alkoholu i chuti. Ta se vymyká všemu, na co je řadový pivař zvyklý, je sladová a díky pikantnímu koriandru poněkud „převoněná“. Možná by méně bylo více...
Billboard v Brně-Pisárkách (foto: Angelika)

Žádné komentáře:

Okomentovat