pondělí 30. března 2015

Digitální diashow o Madeiře

Od podzimu, když se vrátí z cest, do jara pořádá cestovatel a fotograf Martin Loew (*1974) turné po republice a nevynechává ani Havlíčkův Brod. 

O svých cestách píše články do zeměpisných a cestovatelských časopisů (např. Koktejl), natáčí rozhovory a jiné příspěvky pro rozhlasové stanice, pořádá besedy, jeho fotky se objevují v turistických průvodcích a katalozích a také jezdí jako průvodce cestovní kanceláře Adventura. Loni jsme se zúčastnili jeho besedy o cestě po americkém státě Oregon (psal jsem o ní na tomto blogu zde), letos byla na programu Madeira, můj dlouholetý sen.
Madeira, podle sloganů mnoha cestovních kanceláří ostrov věčného jara, je sopečný ostrov v Atlantiku, který se proslavil nejen pestrou přírodou, skvělým vínem a přátelskou atmosférou, ale v poslední době zejména ideálními podmínkami pro pěší turistiku podél unikátních zavodňovacích kanálů, takzvaných levád. Ty se vinou po strmých úbočích, odvážnými mosty překonávají skalní soutěsky a v tunelech přivádějí vodu ze srážkově bohatého severu na slunný zemědělský jih, na vinice a plantáže banánovníků. Jejich celková délka přesahuje dva tisíce kilometrů a délka upravovaných turistických cest podél nich neustále roste.
Poutavé vyprávění Martina Loewa provázejí úžasné snímky občas podbarvené místní muzikou a doplňované krátkými videozáznamy. Z promítacího plátna se na nás doslova valí záběry z madeirských vesniček, hornatého vnitrozemí i pobřežních útesů, ale především levád, tunelů a vodopádů. Fotografie z hlavního města Funchalu, jeho botanické zahrady, květinového a rybího trhu střídá video z jízdy strmými uličkami na dřevěných saních a celá plejáda snímků všelijakých rostlinných endemitů. Přitom nasloucháme vyprávění o výletech do Caldeirao Verde, Zeleného kotle, do Caldeirao do Inferno, Pekelného kotle, a unikátního vavřínového pralesa, odborně zvaného Laurisilva, který byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. To vše, stejně jako plavba na blízký ostrůvek Porto Santo, ve mně probouzí touhu vidět vše na vlastní oči.

Žádné komentáře:

Okomentovat