neděle 14. června 2015

Za novinkami v okolí Světlé

Vše se mění, někdy pomalu a nenápadně, jindy naopak tak razantně, že to člověka doslova praští do očí, někdy  jsou to změny k lepšímu,  někdy k horšímu. I krátká vyjížďka okolím Světlé může být toho dokladem.

V Leštině, v místě kde odbočuje silnice do Dobrnic, je opravený památník obětem válek. A změnilo se i jeho nejbližší okolí.
Z Leštiny není daleko do Číhoště, kde se připravují na velkou akci. V neděli 12. července se zde uskuteční církevní slavnosti, při nichž budou uloženy ostatky Josefa Toufara, kterého v únoru 1950 brutálně umučili příslušníci komunistické StB v souvislosti s vyšetřováním takzvaného číhošťského zázraku. Do Číhoště dorazí vysoký římskokatolický klérus a stovky věřících a poutníků z celé České republiky.
Opravuje se kostel Nanebevzetí Panny Marie i sousední fara, na věži kostela se právě pokládá modřínový štípaný šindel. Podle původního, značně zkorodovaného kříže vyrobili kováři v zemědělském učilišti ve Světlé nad Sázavou nový kříž, který jako dar předali číhošťské farnosti.
Tělesné ostatky, které byly vloni vyzvednuty z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích a které by mohly patřit Josefu Toufarovi, posuzují znalci z Ústavu soudního lékařství v Brně. „Dochovaný zub a část kosti projdou genetickou analýzou a vzorky poté porovnáme s genetickým materiálem žijících příbuzných Josefa Toufara. To může trvat měsíce,“ řekl v únoru při návštěvě bohoslužeb v Číhošti Jan Krajsa, který se tomuto odbornému úkonu v Brně také věnuje. Upozornil, že do doby genetického porovnání nelze s absolutní jistotou tvrdit, že se jedná o ostatky číhošťského faráře. 
U Nezdínské studánky, v místě kde je dnes paseka,...
... byl dříve vysoký les:
Před kapličkou přibyl velký dřevěný kříž a kazatelna, na druhé straně cesty byl postaven dřevěný přístřešek se stolem a dvěma lavicemi (foto MM): 


Žádné komentáře:

Okomentovat