úterý 2. srpna 2016

Co jsem také přečetl_______________ Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Vyprávění o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století. Kniha vyšla ve Švédsku na podzim 2009, stala se čtenářským hitem a v letech 20102011 nejprodávanější švédskou knihouPak ji se stejným úspěchem vydala i další evropská nakladatelství a stal se z ní světový bestseller.

V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho 100. narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. 
Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu 20. století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Winstona Churchilla, Josifa Vissarionoviče Stalina, Charlese de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomby). Jak patrno, má přímo cimrmanovské rysy. 
Kniha Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná.
*  *  *
Jonas Jonasson se narodil v roce 1961 ve Växsjö v jižním Švédsku. Po studiu švédštiny a španělštiny na Univerzitě v Göteborgu pracoval jako novinář pro večerník Expressen a deník Smålandsposten. Později byl činný jako mediální konzultant a založil vlastní poradenskou firmu. Byl také producentem švédské televize TV4. Po 20 letech strávených ve světě médií svou firmu prodal a přestěhoval se do švýcarského kantonu Ticino, kde se začal věnovat psaní. Jeho román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel rozpoutal ve Švédsku pravou „karlssonovskou mánii“. V říjnu 2011 se se synem vrátil opět do Švédska a začal pracovat na svém dalším románu. V současnosti žije spolu se svým synem, kočkou a kuřaty na ostrově Gotland v Baltském moři a píše další knihy. Mezi jeho nejoblíbenější spisovatele patří Jaroslav Hašek a Milan Kundera.

Žádné komentáře:

Okomentovat