středa 23. listopadu 2016

Co jsem také přečetl_______________ ______________Narozen na popravišti

Po absolvování besedy se spisovatelkou Marií Formáčkovou (psal jsem o ní na tomto blogu zde), jsem si z celé plejády jejích knížek půčil titul, který napsala s Vratislavem Ebrem.

Kniha má název Narozen na popravišti a podtitul Od Heydricha ke knihám... Jde o skutečný příběh autora, jehož život začal doslova na popravišti. Jeho maminka Františka Sívková se za svobodna jmenovala Valčíková, její bratr byl parašutista Josef Valčík, vedle Alfréda Bartoše a Jiřího Potůčka člen skupiny Silver A a jeden z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha. Za svůj příbuzenský vztah zaplatila popravou tři měsíce po porodu malého Vráti. V říjnu 1942 byla poslána hned z porodního sálu ve věznici na Pankráci do koncentračního tábora Mauthausen, kde v lednu následujícího roku zahynula v plynové komoře. Jeho otec zemřel také, už v roce 1942 byl v Mauthausenu zastřelen tři dny po jeho narození.
Nacisté zabili téměř všechny příbuzné atentátníků, kteří se v květnu roku 1942 na atentátu podíleli. Uvažovali, že pošlou do plynu Vráťu i jeho sourozence Martu, Stanislava a Miroslava, aby eliminovali možnost pomsty za rodiče. 
Vráťu si osvojili manželé Ebrovi a jeho sourozenci ještě dlouho po válce netušili, že nezahynul spolu s jejich matkou. On sám se o svém narození a rodičích dozvěděl až v patnácti letech. „Ani nevím, kdy jsem se narodil, říká, v rodném listu mám asi 20. října.“ Manželé Ebrovi měli obavu, aby se jim neodcizil. Později ale navázal se svými dvěma bratry a sestrou přátelský vztah.
Autor v této knize poutavou formou popisuje historické události spojené s atentátem na Reinharda Heydricha, dopady tohoto činu na jeho rodinu a věnuje se i svému soukromému životu od vstupu do knihkupeckého světa až po současnost. 
* * *
Vratislav Ebr, dříve knihkupec, dnes – jak sám říká – více sepisovatel než spisovatel, archivář a moderátor, je autorem 43 knížek. Část z nich vychází v kapesní edici Veselé knížky Vráti Ebra, například Rok den po dni s humorem, Třesky plesky hezky česky, Postelové radovánky aneb Co v nich hledáme, máme, nemáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat