čtvrtek 24. listopadu 2016

Světelsko ve fotografii

Nebojím se říct, že jubilejní 10. ročník fotografické soutěže se příliš nevydařil. Co do počtu účastníků byl rozhodně nejslabší, nemluvě o tom, že jména fotografů jako Soukup, Pelúch, Čejka apod. se vůbec neobjevila.

Jednou z příčin možná bylo téma Čtvero ročních období na Světelsku. Zachytit proměnu přírody téhož místa ve čtyřech ročních obdobích není žádná legrace, zejména když poslední dvě zimy byly takřka bez sněhu. Pravda, byla vypsána ještě druhá kategorie, která umožňovala zaslat čtyři snímky Jaro – Léto – Podzim – Zima, aniž by to byl záběr z jednoho místa, což ovšem poněkud ztrácí logiku.
Článek ve Světelském zpravodaji kulantně sděloval, že „... na základě doporučení poroty (aniž by její předseda a členové byli jmenovitě uvedeni) – vzhledem k malému počtu účastníků i nesporné zajímavosti a kvalitě většiny fotografií se pořadatel soutěže kulturní zařízení KyTICe rozhodl neurčovat pořadí, ale ocenit a vystavit všechny zaslané práce. Pravidelně udělovanou Cenu starosty města získala paní Lucie Šímová z Řečice.
Co k tomu dodat? S malým počtem účastníků bych souhlasil, o „nesporné kvalitě“ fotografií bych však polemizoval.
Výstava namísto v Galerii Na Půdě byla instalována v nepříliš důstojném prostředí – čtyři stojany v chodbě radnice a další tři za rohem v prostoru u výtahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat