úterý 29. listopadu 2016

Podzimní úklid

Zima ještě nezačala – tedy alespoň ne ta astronomická  – a podzim už je pryč. Mám na mysli ten krásný, malebný.

Nádherné barvy listnatých stromů, zahrnující celou škálu od světle žluté, přes oranžovou až po karmínovou jsou už dávno tytam, spadané listí vytvořilo jednolitý a jednobarevný koberec šustící pod nohama. Pro osamělého romantika brouzdajícího lesem je to balzám na duši, ovšem na veřejných prostranstvích je třeba hromady listí (nebo hnědou masu, v kterou se po pár deštích proměnily) uklidit dříve, než zapadá sněhem. Ve Světlé nad Sázavou se o to v minulých dnech postarali pracovníci Technických a bytových služeb, kteří mají k dispozici vítaného pomocníka – automobil Mitsubishi Fuso s průmyslovým vysavačem.
Když už jsem u Technických a bytových služeb, měl bych zmínit i jejich další novinky. Horní Březinka, která je jednou z patnácti místních částí Světlé nad Sázavou, se v minulých dnech dočkala řady zlepšení. Do vsi vede opravená komunikace s novým asfaltovým „kobercem“ a novým odvodňovacím žlabem. Po pravé straně – od křižovatky s hlavní silnicí vedoucí do Benetic – byl svah zpevněn plastovou rohoží a po levé straně provedena úprava a srovnání krajnice. 
Stejně tak došlo k úpravě a vyrovnání terénu na návsi a k úpravě sběrného hnízda. Vše bylo hrazeno z prostředků TBS. 
Pracovníci Technických a bytových služeb Světlá nad Sázavou instalovali separační nádobu na starý nevyužitý nebo opotřebovaný potravinářský olej z domácností. Stojí na sídlišti před prodejnou COOP Diskont v ulici Na Bradle.
Nejhorší způsob likvidace použitých olejů je totiž jejich vylévání do kuchyňských dřezů či WC, kde vlivem odpadní vody dochází k ochlazení a vysrážení tuků, které  se postupně usazují v potrubí a časem toto jednání vede k zanesení či zalepení odpadních systémů v domácnostech. Lépe je tedy použitý tuk nalít do PET láhve, dobře ji uzavřít a odložit do označené sběrné nádoby. TBS Světlá nad Sázavou, p. o.,  následně zajistí jeho ekologickou likvidaci.
Nově byly ve Světlé také instalovány kontejnery na sběr kovového odpadu. Jeden je rovněž Na Bradle u prodejny COOP Diskont, další pak v Sázavské ulici u čp. 598 a třetí u sokolovny v Čapkově ulici. 

Žádné komentáře:

Okomentovat