pondělí 3. dubna 2017

Co jsem také přečetl_______________ _____________Příběhy domů slavných

O historii pražských domů vyšla již řada knih. Všichni autoři se ale jimi doposud zabývali jen z hlediska architektury. Autorku této knihy však zajímají lidské příběhy, osudy osobností, které v domech žily, neboť genius loci tvoří teprve ti, kteří místo obývají.

Ve Šrobárově ulici na Vinohradech žil dlouhá léta Svatopluk Beneš a Karel Zich zde kamarádil s Jiřím a Ladislavem Štaidlovými, v půdním bytě na Václavském náměstí Waldemar Matuška, v Nerudovce profesor V. V. Štech a v domě U Bílé řípy Josef Kemr, na Masarykově nábřeží Lída Baarová, Vlasta Fabianová s Bohušem Záhorským a také Jiří Císler, na Kampě Jan Werich a Josef Vinklář, v domečku u Lužického semináře Slávka Budínová, naproti Faustovu domu Helena Růžičková, na Hanspaulce herečka Lída Baarová, malíř Cyril Bouda, básníci Jaroslav Seifert a František Halas, scenárista a spisovatel Jan Procházka, rocker Ivan Hlas, tenista Jan Kodeš, textaři Pavel Kopta a Ivo Fišer, překladatel Michal Žantovský a také komunističtí politici Alois Indra a Lubomír Štrougal. Atd. atd.
O mnoha dalších slavných osobností se dočteme v knize známé autorky Blanky Kovaříkové. A také o tom, kde se točily první němé filmy, kde ukrýval slavný Kristián za války svou manželku a dceru, s kým Zdeněk Štěpánek popíjel víno na zahrádce svého domku, ve kterém barokním paláci vyrůstala Bára Basiková, která pražská věž zažila nejvíc mejdanů, ve kterém domě žilo nejvíc malířů či po kom dostala jméno nejužší ulička v Praze.
*  *  *
PhDr. Blanka Kovaříková (*1961) se mnoho let zabývá osudy českých hereckých legend, které zúročila v knížkách Herecké romance, Herecké balady, Jak se dědí sláva, Lexikon slavných českých dynastií, či v životopisné knížce o Vladimíru Rážovi Po stopách krále Miroslava.

Žádné komentáře:

Okomentovat