sobota 23. září 2017

Den sklářských řemesel v Tasicích

Jedním z lákadel byla vernisáž autorské výstavy uměleckého skla Zdeňka Kunce

Konala se sice až ve 14 hodin, ale už od desáté hodiny probíhal v areálu sklárny doprovodný program zahrnující foukání a tvarování skla, pukání, broušení a rytí skla, malování na sklo, vinutí skleněných perlí, ukázku výroby dřevěných sklářských forem a práci kováře kombinujícího své výrobky se sklem. Každou půlhodinu se mohli návštěvníci vydat na prohlídka s průvodcem, která kromě hutní haly a brusírny zahrnovala i budovu s generátorem na výrobu generátorového plynu.
Sklo se tavilo ve sklářských pecích Bára a Jakub, pocházejících z dílny mistra Miroslava Liederhause ze Želíz
Foukněte si do sklářské píšťaly
Zkuste si práci nad plynovým hořákem
Sklenění mravenci
Formář při práci
Mistr Liederhaus ze Želíz
Příprava na slavnostní zahájení vernisáže
Zahájení vernisáže, zleva Vlastislav Tvrdík, Marie Milichovská, Zdeněk Kunc, Ing. František Milichovský a Marie Milichovská ml.
Zájem návštěvníků byl velký
Vlastní výstava špičkového sklářského výtvarníka Zdeňka Kunce (*1983) pocházejícího ze severočeské Chřibské, se nachází v prostorách prodejny skla a koná se na podporu obnovy areálu této národní kulturní památky.
Výstava prací Zdeňka Kunce
Vázy Zdeňka Kunce
Sklárna v Tasicích byla uvedena do provozu v roce 1796. Mezi jejími majiteli byly například rod Rücklů, který přišel na Vysočinu ze Šumavy, a rod Císařů z nedalekého Pavlova, po znárodnění patřila nejprve do podniku Bohemia, později byla převedena pod Sklárny Kavalier Sázava. Po privatizaci se jejím majitelem stal výtvarník Petr Moidl, za něhož se zde vyrábělo vitrážové a barevné umělecké sklo. 
V té době také sklárna dostala jméno Huť Jakub po hlavním hrdinovi populárního televizního seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, který se zde natáčel v letech 1984 a 1985. Ještě dvakrát se majitelé sklárny změnili a v roce 2002 byl její provoz definitivně ukončen. O deset let později sklárnu koupil Ing. František Milichovský a s partou dobrovolníků se snaží Huť Jakub, která byla v roce 2014 prohlášena Národní kulturní památkou, zachovat jako sklářský skanzen.
Sklárna žije!

Žádné komentáře:

Okomentovat