úterý 26. září 2017

Zemřela Květa Fialová

Ve věku 88 let zemřela herečka Květa Fialová, kterou proslavily postava barové zpěvačky Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe, kněžna z Babičky, hraběnka z komedie Adéla ještě nevečeřela či Šarlota z Účastníků zájezdu.

Narodila se v roce 1929 ve slovenských Veľkých Dravcích, v roce 1938 byla její rodina vyhnána do České republiky. Bydlela ve Žďáru u Police nad Metují, později v Borohrádku. Po válce vystudovala brněnskou JAMU, prošla postupně několika oblastními scénami a od konce 50. let, zprvu ještě za éry Jana Wericha, působila v Divadle ABC, respektive v Městských divadlech pražských. Hostovala zde ještě po svém odchodu v roce 1990. Před kamerou debutovala koncem 40. let, stala se Marjánkou v pohádce Dařbuján a Pandrhola nebo Florindellou v Princezně se zlatou hvězdou, hrála vinohradskou vražedkyni či svůdnou andělíčkářku v seriálu Hříšní lidé města pražského. Často dostávala role šlechtičen, včetně parodie Fantom Morrisvillu.
Komedie byly vůbec její doménou, přirozeně přešla do rolí babiček, třeba ve filmu S tebou mě baví svět. A svou dojemně zmatenou dámou v Účastnících zájezdu okouzlila režiséra natolik, že její postavu nedokázal zabít.
Celoživotní problémy ve vztahu k mužům jí způsobil okamžik z května 1945, kdy ji s pistolí u hlavy znásilnili dva sovětští vojáci, pak popravení před jejíma očima. Ve svém druhém manželství s režisérem Pavlem Hášou (*1929) strávila šťastné půlstoletí, ale v roce 2009 její muž zemřel na Alzheimerovu nemoc. O Velikonocích 2015 se objevily příznaky Alzheimerovy choroby i u ní, navíc se přidaly opakované potíže se srdcem. Ačkoli poslední roky už musela žít v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Průhonicích, přesto stáří považovala za „úchvatné a osvobozující“. Smrti se nebála, protože věřila, že duše je věčná. 
Po několik let patronkou světelského domova pro seniory, který několikrát navštívila. 5. září 2013 se v Rytířském sále světelského zámku zúčastnila zábavného pořadu Křeslo pro hosta, nazvaného podle populárního pořadu Československé televize z 80. let minulého století. Populární divadelní a filmová herečka v něm vyprávěla o svém bohatém hereckém životě, životní filosofii a také odpovídala na dotazy z publika. Setkání zprostředkoval domov pro seniory u příležitosti 13 let svého trvání. 

Žádné komentáře:

Okomentovat