pátek 29. září 2017

Světelská zahrádka

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu ve Světlé nad Sázavou uspořádala tradiční výstavu ovoce, zeleniny a květin, nazvanou příznačně Světelská zahrádka. 

V sále Společenského domu byla k vidění přehlídka výpěstků místních zahrádkářů. Především to byly desítky druhů jablek, a to novinky i tradiční odrůdy. Pro zajímavost uvádím, že například Josef Adam jich má na své zahrádce na devadesát odrůd! 
Radost pohledět byla však nejen na jablka, ale i na hrušky, hroznové víno a dýně, jen švestek bylo pomálu, neboť letos se jim nedařilo. 
Ze zeleniny tu byla papriky, rajčata, zelí, kapusta, cukety, lilky, mrkev, petržel, pórek, cibule, česnek a brambory, někteří zahrádkáři se pochlubili také ozdobnými tykvemi, kaktusy a sukulenty,...
... své obdivovatelky si našly i řezané květiny. 
O oživení výstavy se jako obvykle svou nápaditou expozicí postarala rodina Maškových a svůj koutek zde měli i pěstitelky z Příseky, které inzerovaly nabídku, že po skončení výstavy rozdají exponáty zájemcům. 
Podzimními a vánočními dekoracemi se prezentovalo květinářství Fantazie:
Návštěvníci výstavy měli možnost zakoupit si z přebytků pěstitelů květiny pokojové i pro venkovní pěstování, jehličnany, dále od dvou místních včelařů med a výrobky z včelího vosku, také medovinu, mák a kmín. Velký zájem byl rovněž o chryzantémy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat