pátek 17. dubna 2020

Kolem Liberecké výšiny

Krátká vycházka spojující turistiku s geocachingem

Auto necháváme na předem vyhlédnutém plácku pod zoologickou zahradou a od Lidových sadů stoupáme po žluté turistické značce – cesta je dlouhá jeden kilometr s převýšením 130 metrů – na Libereckou výšinu. Tak se dnes jmenuje kopec na kraji Liberce, na kterém stojí stejnojmenná stavba s rozhlednou, hotelem a restaurací (podrobnosti o její historii naleznete na tomto blogu zde).
Je doba koronavirová, takže restaurace je zavřená, ale prodej jednoduchého občerstvení s sebou funguje, takže si kupujeme preso a jdeme s ním na sluníčko na venkovní posezení.
Další zastávku si děláme u nedalekého skalního útvaru Kovadlina:
Na vrchol vede malý kovový žebřík, který samozřejmě využijeme:
Pokračujeme na rozcestí značených cest, na místo zvané Strážní buk. Pojmenován byl podle vojenských hlídek, které zde při ostrých střelbách v nedaleké střelnici dávaly pozor, aby do prostoru nezabloudili turisté. 
Na buku visí křížek připomínající vraždu čtyřiatřicetileté zdravotní sestry Soni Kučerové. 1. 4. 1966 zde byla usmrcena několika bodnými ranami. Pravděpodobný vrah uprchl do zahraničí.
Nedaleko se stala ještě jiná vražda. Za slunného nedělního dopoledne 3. 12. 1929 zasáhl neznámý útočník třemi ranami z revolveru 32letého úředníka Erwina Löwyho z Liberce a na místě jej usmrtil. První lidé přiběhli asi tři minuty poté, co zaslechli výstřely, ale to již byl Löwy mrtev, okraden o fotoaparát a vrah byl pryč... Nikdy nebyl vypátrán!
Hledání kešek nás přivádí nejprve ke skalisku Vyhlídka beze jména...
... a pak ke Skautské studánceJejí jméno pochází od úpravy, kterou 1. 8. 1968 provedl se svým oddílem skautský vedoucí Josef Chroust (Brouk) při příležitosti květnového obnovení skautingu v Liberci. U studánky umístili kámen s českou variantou skautské lilie a datem, kolem roku 2010 se studánka dočkala a pro pití jsou zde k dispozici hrnečky. Opodál je k sezení s ohništěm a pro případ nepříznivého počasí je tu i přístřešek.
Lesní cestou se dostáváme k zelené turistické značce a po ní se vracíme do Lidových sadů na okraji Liberce.

Žádné komentáře:

Okomentovat