pondělí 9. listopadu 2015

Světelský zpravodaj padesátiletý?

Ano, s přimhouřením oka můžeme říci, že Světelský zpravodaj slaví v listopadu už padesáté narozeniny.

První číslo, tehdy ještě pod názvem Kulturní zpravodaj, totiž vyšlo v listopadu 1965. Vydala jej Městská osvětová beseda, jejímž tajemníkem byl Ladislav Šťovíček, který spolu s kronikářem města Jiřím Holanem odpovídal za obsah. Zpravodaj měl podlouhlý formát 215 x 110 mm a jeden výtisk stál jednu korunu. Vycházel potom každý měsíc, přičemž od ledna 1966 se změnil formát na 145 x 105 mm a tuto podobu si zachoval až do odchodu Ladislava Šťovíčka v roce 1968. Léta husákovské normalizace podobným tiskovinám příliš nepřála, a tak až na podzim roku 1978 vydal Společný klub pracujících ve Světlé n. S. zpravodaj s názvem Světelský současník, který lze považovat za jakési nulté číslo Světelského zpravodaje, jenž začal vycházet následujícího roku. Vyšel 6 x za rok v nákladu 500 výtisků, měl rudou obálku, formát A5 a byl zdarma. Redakční radu řídil Miroslav Koutný, za tisk odpovídala Zdena Korejtková. 
Následovala přestávka až do roku 1982, kdy se Světelský zpravodaj znovu objevil, avšak s nedůstojnou obálkou z roku 1979, na níž byl původní letopočet přeškrtán a nahrazen letopočtem 1982. Obsah tvořily zprávy z radnice, organizací NF, SČSP a SSM (vysvětlivka pro později narozené: Národní fronty, Svazu československo-sovětského přátelství a Socialistického svazu mládeže), závazky k výročí VŘSR (Velké říjnové socialistické revoluce) a KSČ (Komunistické strany Československa), informace o akcích Z (v době komunistického režimu neplacená pracovní činnost obyvatel, zdánlivě dobrovolná, neúčast se však sledovala, písmeno Z znamenalo zvelebování).
S příchodem Pavla Bárty se v roce 1983 změnila nejen obálka a grafická úprava, ale především obsah – ze Světelského zpravodaje se konečně stalo periodikum vhodné ke čtení. Od následujícího roku zpravodaj vycházel v nákladu tisíc kusů, tiskly jej Východočeské tiskárny Havlíčkův Brod a jeden výtisk se prodával za dvě koruny. V roce 1985 už vyšlo jenom jedno číslo monotematicky zaměřené k 40. výročí osvobození a pak nastala několikaletá přestávka, údajně z ekonomických důvodů.
K obnovení došlo až v roce 1989 – a se staronovým redaktorem Miroslavem Koutným. Zpravodaj se ovšem dělal doslova „na koleně“ a tomu samozřejmě odpovídala jeho grafická úroveň. Text byl psán na psacím stroji a tiskárna v Jihlavě se v podstatě postarala jen o jeho zmenšení na formát A5, rozmnožení a sešití.
Po sametové revoluci v listopadu 1989 začalo místní Občanské fórum vydávat občasník vtipně nazvaný OFšem. Současně dál existoval Světelská zpravodaj, vycházel čtvrtletně a tři koruny. V červnu 1991 došlo k vytvoření nové redakční rady ve složení Iva Černohubová, Zdena Vencová, Jiří Hudera, František David, Jiří Holan, Jindřich Arnot, Josef Böhm a Jaroslav Myšička, redaktorem byl Petr Kubíček. Světelský zpravodaj od té doby vycházel měsíčně, cena výtisku byla stanovena na čtyři koruny. V květnu 1992 se změnil formát z A5 na A4. Příspěvky se shromažďovaly v oddělení kultury městského úřadu, vlastní tvorba zpravodaje probíhala ve výpočetním středisku s. p. Sklárny Bohemia. Předloha vytištěná laserovou tiskárnou se předávala tiskárně Domu kultury odborů v Jihlavě, odkud zpravodaj přicházel do Světlé.
Se zdokonalujícím se programovým vybavením se postupně zlepšovala i grafická úprava. Od podzimu 1992 jsem se vedle Petra Kubíčka stal druhým redaktorem, přičemž jsem rovněž pracoval ve sklárnách. Vzrostl počet stránek, v říjnu 1994 se počet výtisků zvýšil ze 700 na 850  a cena se ustálila na 5 Kč. V červnu 1995 odešel Petr Kubíček ze skláren i z redakce a jeho místo zaujal Zdeněk Vraný, vedoucí finančního a majetkového odboru MěÚ Světlá n. S. V říjnu téhož roku se zvýšil náklad na 900 výtisků a počet stránek se pohyboval od šestnácti do čtyřiadvaceti. Od ledna 1996 došlo ke zvýšení cen na sedm korun za výtisk a od roku 1999 zpravodaj tiskla Tiskárna David v Humpolci. Obsahovou stránku jsme zajišťovali se Zdeňkou Horní a Zdenou Korejtkovou.
Od října 2003 byl počet výtisků zvýšen na 1100 ks a od ledna 2004 se tiskne v Tiskárně Polička. V říjnu 2004 byla jmenována nová redakční rada ve složení František Aubrecht, Věra Chladová, Jana Kupčíková, Jan Prášek, Michal Šimek a já, v redakci pracovaly Zdeňka Horní a Helena Kostincová, kterou později nahradila Marie Koudelová. Letos v březnu odešla z redakce Zdeňka a já opustil redakční radu v říjnu (o čemž se dočtete na tomto blogu zde). Redakční radu nyní tvoří Josef Böhm, Jana Kupčíková, Jana Myslivcová, Jan Prášek, Michal Šimek a Jiří Víšek, v redakci pracují Adéla Hrochová a Marie Koudelová. 
Světelský zpravodaj mívá plus minus 36 stránek, vychází 11 x ročně (letní dvojčíslo) v nákladu 1100 ks, stojí 10 Kč a občas má barevnou čtyřstranu na křídovém papíru. Celé číslo je zveřejňováno – záměrně s mírným zpožděním – na internetu, v minulosti na webových stránkách města www.svetlans.cz, později na stránkách příspěvkové organizace KyTICe – Kulturní zařízení Světlá n. S www.kyticesvetla.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat