pondělí 9. listopadu 2015

Co jsem také přečetl_____________ 1415–2015 Stížný list české a moravské šlechty proti upálení Mistra Jana Husa

Publikace profesora Petra Čorneje, Aleše Knápka, Ladislava Macka a Pavla Rouse mapuje historické události související se vznikem tohoto významného dokumentu českých dějin, který se významně dotýká také našeho regionu.

V úvodu publikace je text Stížného listu, převzatý z publikace Husitské manifesty, který z latiny přeložil Amedeo Molnár, a seznam šlechticů, kteří k němu připojili své pečetě. V následující kapitole se profesor Čornej zabývá širšími souvislostmi tohoto „českého protestu“ odeslaného 2. září 1415 do Kostnice. O besedě s prof. Čornejem, která se na toto téma konala koncem března v Okrouhlici, jsem na tomto blogu psal zde.
V dalších kapitolách se autoři věnují regionu dnešního Havlíčkobrodska, oblasti kolem hradu Lipnice, který byl tehdy ve vlastnictví Čeňka z Vartenberka, jednoho z nejvýznamnějších šlechticů království. Zkoumají osudy sídel, jejichž majitelé, vesměs příslušníci drobné šlechty, se stali signatáři listu a hledají odpověď na otázku kdo byli, jaká byla jejich motivace a důvody, které je vedly k politickému vystoupení evropského významu. Z našeho nejbližšího okolí se jedná o Roprechta z Okrúhlic, Mikuláše a Petra z Pohledi, Albrechta z Nelechova (Melechova), Lévu z Lukého (Loukova), Chýnu a Kuneše z Pavlova, bratrance Mikuláše staršího a Mikuláše mladšího z Ledče a Lévu z Chřenovic.
Kniha také přináší srovnání obrazové podoby originálu, dochovaného ve skotském Edinburghu, s jeho faksimile zhotovenému díky digitální fotodokumentaci pořízené v roce 2006 pracovníky Národního archivu.
Kniha téměř čtvercového formátu (24,5 x 27,5 cm) je vázaná a má 108 stran. Vydal ji spolek Za záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého v Okrouhlici s finanční podporou společnosti Srdce Evropy, Kraje Vysočina (prostřednictvím Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod), obce Okrouhlice a soukromých dárců.

Žádné komentáře:

Okomentovat