čtvrtek 12. listopadu 2015

Mimořádná prohlídka světelského zámku

Zaměstnanci Městského úřadu Světlá n. S. přijali pozvání majitelky zámku Heleny Degerme k jeho prohlídce. Role průvodkyně se ujala sama „zámecká paní“ a své návštěvníky provedla nejen expozicemi, ale i prostorami, v nichž v současné době pokračují práce na obnově interiérů. 

V úvodu je stručně seznámila s děním na zámku od léta 2013, kdy jej rodina Degerme od města koupila, do dnešních dnů. 
V červnu 2014 byla návštěvníkům zpřístupněna první zrekonstruovaná část zámku, barokní křídlo s expozicí historického evropského, ale především českého skla (můžete si na tomto blogu přečíst zde), brzy na to přibyly stálá výstava Království panenek a pohádkový okruh Na Sázavě. Zámek se v krátké době také stal místem, kde se pořádají některé kulturní a společenské akce, jako výstavy, koncerty a besedy. V jižní křídle byla také otevřena kavárna Ladurée.
V dalším roce následovala rekonstrukce renesančního a části empírového křídla, kde byly poté instalovány expozice historických hodin od raného baroka, zapůjčená Uměleckoprůmyslovým museem Praha, 
a historických zbraní, věnovaná jejich technickému vývoji a výrobě od pozdní gotiky do konce 19. století. Zbraně a zbroj zapůjčilo Národní muzeum Praha, doplňující obrazy a polychromované barokní sochy zase Muzeum Vysočiny v Třebíči. Slavnostní otevření druhého prohlídkového okruhu se konalo letos 5. června.
Prohlídka začala netradičně v prostorách pod Rytířským sálem, kde po rekonstrukci vzniklo foyer, nové šatny a toalety, a pokračovala v obráceném gardu než obvykle, tedy nejprve expozice hodin a teprve potom skla.
Mezitím ovšem přišla na řadu prohlídka dvou dokončených apartmánů vybavených dobovým nábytkem, do nichž běžní návštěvníci zámku samozřejmě přístup nemají.
V expozici historického skla majitelka zámku s nadšením upozorňovala na nejvzácnější nebo nejzajímavější předměty, například skleněnou mucholapku či historické láhve pro miminka, a jen tak mezi řečí zmínila, že přispěla několika kousky z vlastní sbírky.
V sálech byly odstraněny novodobé stavební zásahy provedené v době, kdy zde sídlila zemědělská škola, byla obnovena poničená výzdoba, pracně odstraněny latexové nátěry a především několik vrstev lina přilepeného na podlahy asfaltem. Takto „upravené“ byly i žulové schody, jejichž návrat do původní podoby byl obzvláště svízelný.
Všechny práce probíhají ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, snahou je, aby rekonstruované interiéry dostaly původní historickou podobu. Dochovaly se fotografie z doby posledního majitele zámku Richarda Morawetze. S opravami hodlají majitelé pokračovat, záleží ovšem na dostupnosti finančních prostředků. V nejbližší době totiž nebude bohužel možné získat dotace z Evropské unie. Celkové náklady dosáhnou podstatně vyšší částky, než původně předpokládaných sto miliónů korun. Velký problém představuje spodní voda a nově též v části krovů objevená dřevomorka.

Žádné komentáře:

Okomentovat