úterý 17. listopadu 2015

Klíče pro Jihlavu

Tak se jmenuje nový památník odhalený v Jihlavě v prostoru městské odpočinkové zóny Český mlýn. Připomíná den, který odstartoval události vedoucí k návratu svobody a demokracie. 

Památník v podobě svazku klíčů je symbolem 17. listopadu 1989 a konce totality – zvonění klíči bylo fenomenem „sametové revoluce“. 
Za projektem památníku, jehož vznik inicioval bývalý hejtman Kraje Vysočina a současný senátor Miloš Vystrčil, stojí Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy. Hlavní myšlenka tohoto spolku, vyjádřená už jeho samotným názvem, byla realizována v roce 2011, jeho členové se však rozhodli pokračovat v pořádání akcí upozorňujících na nebezpečí totalit.
„Klíče“ a jejich přívěšek v podobě lipového listu, symbolu české státnosti, jsou z lipnické žuly. Strojní opracování zajistila firma Granit Lipnice, ruční kamenosochařské dokončení provedl havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák, jenž je také spoluautorem návrhu. Jeho díla v lipnických lomech – Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči – a zejména Hlava XXII umístěná mezi Dolním Městem a Lipnicí jsou dnes oblíbenými cíli turistů ze všech končin naší republiky. 
Akci moderoval Petr Palovčík, člen zmíněného spolku, 
na úvod zapěli členové Sokola Jihlava... 
... a od mladých jihlavských písničkářů zaznělo i několik kdysi zakázaných písniček Karla Kryla a skupiny Pražský výběr. 
Téhle paní se zdála hudba příliš nahlas, a tak si zacpala uši
Krátce promluvili Miloš Vystrčil, ředitel firmy Granit Lipnice Zdeněk Knedla, předsedkyně spolku Marie Bohuňovská, primátor Jihlavy Rudolf Chloupek. 
Uprostřed Patr Palovčík, vpravo Miloš Vystrčil
Po celou dobu drobně, ale vytrvalo pršelo a přestalo až těsně před vlastním odhalením památníku, k němuž došlo za zpěvu písně Modlitba pro Martu v podání jihlavské folkové zpěvačky Katky Menšíkové. Původně ji zde opravdu měla zazpívat Marta Kubišová, její náhlé onemocnění však záměr zhatilo.
V samém závěru zazněla česká hymna a zvonění klíčů, které mnozí z kolemstojících vytáhli z kapes.

Žádné komentáře:

Okomentovat