čtvrtek 14. července 2016

Cukrárna U Hrušků v Havlíčkově Brodě

Svoji pěší cestu do Havlíčkova Brodu (psal jsem o ní na tomto blogu zde) jsem zakončil „sladkou tečkou“ U Hrušků. Tato vyhlášená cukrárna si letos připomíná 120 let svého trvání a vede ji už čtvrtá cukrářská generace. 

Vše začalo tím, že v roce 1896 si Antonín Fetter otevřel v tehdejším Německém Brodě první specializovanou cukrárnu v domě čp. 148 na Komenského třídě (dnes Dolní). Byl zkušeným cukrářským tovaryšem, který praxi získal v Kolíně, Vídni a doma v Brodě u pekaře a cukráře Bartoloměje Fridricha. Byl zřejmě úspěšný, protože již po deseti letech byl dům jeho a mohl si dovolit jeho celkovou rekonstrukci. Celá cukrárna i kavárna včetně portálu, nábytku, obložení stěn, dlažby, obrazů i drobných předmětů, byla provedena v secesním stylu z dílny Alfonse Muchy. 
Antonín Fetter byl váženým občanem, členem městského zastupitelstva, členem správní rady pivovaru, školským radou, členem výboru Sokola a dalších spolků. V roce 1922 založil v Brodě Společenstvo cukrářů pro pět politických okresů, jehož byl předsedou až do roku 1933, a v roce 1928 otevřel cukrářskou školu pro tovaryše. Cukrárna prosperovala a stala se vyhlášenou nejen v Brodě, ale na celé Vysočině. Když v roce 1932 odešel pan Fetter na odpočinek, přenechal cukrárnu svému přednímu tovaryši Janu Hruškovi staršímu. Ten přišel v roce 1916 do učení k panu Fetterovi, který jej ve dvacátých letech poslal na zkušenou do Kolína, Prahy, Rakovníka a Vídně, a potom pracoval v jeho cukrárně. Jan Hruška starší vedl cukrárnu v duchu p. Fettera i Společenstvo cukrářů až do roku 1950, kdy byla cukrárna znárodněna a Společenstvo rozpuštěno. V roce 1945 během květnové revoluce byl Fettrův dům v bojích o město značně poškozen a posléze zbourán, aby se tak rozšířila Žižkova ulice. Cukrárnu Jan Hruška st. přestěhoval do protějšího vlastního domu, kde je dodnes. 
Z omítky na rohu vykukuje maketa letecké bomby jako připomínka spojeneckého bombardování na začátku května 1945. V tehdejším Německém Brodě bylo ubytováno na osm set vojáků Wehrmachtu a na město dopadly desítky ruských, britských a amerických bomb, které poničily řadu domů. Hned po válce bylo vyrobeno deset maket bomb, do dnešních dnů se však zachovaly jen dvě. Druhá je v městském parku Budoucnost, ale nyní je částečně demontovaná.
V letech 1950 až 1981 byla cukrárna provozována firmami Jednota a Pramen (Jan Hruška st. v ní ještě osm let pracoval jako vedoucí). Dům i cukrárna byla vrácena Janu Hruškovi ml. v roce 1991 v žalostném stavu. Provoz sice obnovil v těžkých podmínkách hned, ale celá rekonstrukce trvala pět let. Podařilo se mu vybudovat poměrně moderní cukrářský provoz založený na klasické cukrářské výrobě, kde se nepoužívá žádných vylepšujících přípravků, kde se snaží vyjít svým zákazníkům vstříc a splnit všechna jejich přání. Pan Jan Hruška mladší spoluzakládal obnovené Společenstvo cukrářů ČR, vedl  až do své smrti v roce 2007 oblastní Společenstvo v Havlíčkově Brodě, z kterého v roce 2003 vzniklo Společenstvo cukrářů ČR kraj Vysočina. Za tuto práci v oboru a Společenstvu cukrářů byl vyznamenán medailí Český cukrář 1998 a obdržel Řád svatého Ambrože 2005. Zemřel v roce 2007, já se s ním hovořil krátce předtím na setkání haškologů, požádaném spisovatelovým vnukem Richardem Haškem na Lipnici.
V roce 2010 byla cukrárna kompletně rekonstrována ve společném projektu s firmou Vodafone. Rekonstrukce otevřela možnosti vybudovat kavárnu a nové sociální zařízení. Kavárna byla otevřena v roce 2012, avšak spolupráce s firmou Vodafone se ukázala po roce jako nevyhovující a byla ukončena. V roce 2016 došlo k velkým změnám: cukrárna na rohu Dolní a Žizkovy ulice přenechala místo prodejně telefonů T-mobile, společnost U Hrušků, s. r. o., ovládl vnuk Jana Hrušky Viktor Klofáč, který se rozhodl pokračovat v tradici. Po rekonstrukci byla 3. března 2016 otevřena nekuřácká kavárna, nově vybudovaná cukrárna s dětským koutkem a venkovní zahrádkou. Vstup je nově ze Žižkovy ulice.

Žádné komentáře:

Okomentovat