sobota 16. července 2016

Slavnosti Karla IV. na světelském zámku

V rámci celostátních oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. probíhaly na zámku a v přilehlém zámeckém parku od dopoledne až do hluboké noci Slavnosti Karla IV.

Světlé nad Sázavou se týkají hned dvě pověsti související s osobou Karla IV. Ta první je o založení Světlé v místě, kde se Karel, ještě jako mladý kralevic, při lovu jelena ztratil a při bloudění temným lesem se dostal na jeho okraj s výhledem do světlého údolí s řekou. Přikázal pak založit zde osadu a nazvat ji Světlou. Druhá pověst vypráví o tom, jak Karlův kůň ztratil při lovu podkovu, což napravil kovář u soutoku Sázavky se Sázavou. Karel IV. v uznání za mistrnou práci svolil, aby kovárna nesla jméno Karlov.
Od 10 hodin až do 22. hodin probíhal na zámeckém nádvoří bohatý program koncipovaný pro celé rodiny. Jeho součástí byl například zábavný program pro děti s Uměleckou agenturou Kašpaři z Polné, Kočovné divadlo Rózy Blechové, čaroděj Cave s plazy, ukázky dravců ze Záchranné stanice Pavlov a tvůrčí dílničky pro děti. 
Během dne se konaly kostýmované prohlídky zámeckých expozic včetně speciálního dětského okruhu Se Světýlky za Karlem IV. a odpoledne za zvuku bubnu vstoupil na nádvoří Karel IV. se svojí manželkou s malou suitou. Součástí oslav byl dobový jarmark se stánky s ukázkou řemesel a prodejem výrobků ze dřeva a keramiky, proutěných košíků a hraček. Samozřejmě, že nechyběly stánky s občerstvením v podobě grilovaných klobás a vepřových žebírek, slovenských sýrů, valašských frgálů, trdelníků apod.
Ve 21 hod. se na nádvoří objevila skupina Rockfire z Řehořova se svojí ohňovou show...

... a po jejím zakončení následovala poslední ze čtyř netradičních nočních prohlídek zámku. Během ní si návštěvníci prohlédli expozici historických hodin a obrazů, podívali se do dvou zařízených apartmá i do zatím neopravených prostor. 

V Rytířském sále se dozvěděli zajímavosti o jeho výzdobě a na závěr si v zámeckém sklepení vyslechli pověst o tajemné Bílé paní. 
Ta se během prohlídky na různých místech záhadně objevovala a zase mizela, až nakonec s pláčem nad svým osudem utekla.

Žádné komentáře:

Okomentovat