pondělí 10. srpna 2020

Šumavou a Bavorským lesem (IV)

(Předchozí článek Šumavou a Bavorským lesem III)                                                Na Velký Javor, nejvyšší horu Bavorského lesa

Autem odjíždíme do městečka Bodenmais (česky Boží Mysl), nejnavštěvovanějšího střediska Bavorského lesa. 

Má okolo 3500 obyvatel a nachází se tu sklárna Joska Kristall, celosvětově hlavní výrobce skleněných pohárů a čestných cen pro vítěze. Ani se nechce věřit, že už je to dvaatřicet let, kdy jsme tu byli na exkurzi v rámci zájezdu pořádaného pobočkou ČsVTS... 

Necháváme auto na lesním parkovišti na samém okraji městečka a vydáváme se po zelené značce proti toku potoka Riesbach. Hloubkovou erozí vznikla v rule hluboká soutěska Riesloch, která je dlouhá 1,6 km a je na ní pět vodopádových stupňů,...

... z nichž největší je patnáct metrů vysoký.
Poslední část výstupu je náročnější, chvilku odpočíváme, avychom nabrali síly na závěrečný úsek skládající se z kamenných stupňů a končící u skály Bodenmaisen Riegel. Vystoupáme na ni, abychom se potěšili výhledem na celý poměrně plochý vrchol, který tvoří několik skupin skal. 
Nachází se tu vojenské zařízení protivzdušné obrany s dvěma radarovými kopulemi. Vzniklo během studené války v roce 1983 navzdory silným protestům ochránců přírody, aby bylo možné sledovat vzdušný prostor nad zeměmi Varšavské smlouvy. V dnešní době je jedna věž provozována v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, druhá věž obsahuje komunikační antény. První kaple byla pod vrcholem postavena v létě 1806, během stopadesáti let zimy způsobily, že byla čtyřikrát obnovována. Kaple z roku 1957 z lomového kamene byla v roce 2015 kompletně zrekonstruována, opatřena malou zvonicí se zvonkem z protestantského kostela v Bayerich Eisensteinu a malým přístřeškem. Vlevo i vpravo od ní je instalováno několik umrlčích prken:
P
rotože za dalekými rozhledy mířilo na vrchol stále více a více turistů, vyrostla v roce 1885 v severním svahu, 110 metrů pod vrcholem zásluhou železnorudského odboru turistického spolku Waldverein útulna. Dnes tu stojí dvě moderní chaty s restaurací o něco výše, přibližně 60 metrů pod vrcholkem. Jdeme na jedno pivko do Eisensteiner Hütte, před vchodem na terasu nás samozřejmě čeká registrace a nasazení roušky. I tady je u registrace i v restauraci česká obsluha... Zatímco jsme seděli uvnitř, pokazilo se počasí a začalo pršet. Využíváme proskleného výtahu, abychom si ušetřili část výstupu a vrcholovou fotku pořizujeme nikoli u kříže (1456 m), ale pár metrů pod ním a v pláštěnce.
Déšť naštěstí nemá dlouhého trvání, z vrcholu klesáme nejprve po silničce a pak pokračujeme po žluté značce kolem chaty Chamer Hütte na Kleiner Arber neboli Malý Javor (1384 m). Také tady nás chvilku skrápí déšť:
Stejnou cestou se vracíme k chatě, bohužel právě zavírají, takže chuť na kafko si musíme nechat zajít a odbočujeme po zelené značce dolů, do Bodenmaisu.
Následovat bude článek Šumavou a Bavorským lesem (V)

Žádné komentáře:

Okomentovat