neděle 9. února 2020

Co jsem také přečetl_______________ _________Knihy Arnaldura Indriðasona

Ve většině detektivek tohoto islandského spisovatele je hlavní postavou komisař Erlendur Sveinsson a jeho kolegové z kriminální policie v Reykjavíku

Duel
(2011, česky 2015) – Reykjavík v létě 1972 doslova pulzuje. Všude je cítit nervozita a napětí. Celé město žije mistrovstvím světa v šachu, protože uprostřed studené války se Rus Boris Spasskij utkává se svým americkým vyzyvatelem Bobbym Fischerem. Když přípravy na jejich duel vrcholí, je v jednom z kin nalezen mrtvý mladík. Probodnutý nožem. Všichni jsou tím šokováni. Z jakého důvodu by někdo vraždil patnáctiletého chlapce? Má jeho tragická smrt něco do činění s duelem velmocí na šachovnici? Nebo za tímto strašným činem vězí něco úplně jiného?
A můj názor? Rozvláčné a nijaké, jakýsi nepovedený přechod mezi detektivkou a špionážním thrillerem. Dva neslaní nemastní vyšetřovatelé si počínají značně diletantsky a jejich otázky při vyšetřování svědků jsou slaboduché buď vinou autora, nebo překladatele – to nemohu posoudit. A ke všemu ještě zbytečné prolínání vzpomínek vyšetřovatele Mariana na jeho někdejší pobyt v dánské tuberkulózní léčebně pro děti... V poslední větě se jako čerstvý policista objevuje Erlendur Sveinsson, pozdější komisař a hlavní postava mnoha autorových detektivek.
Na druhé straně zasazení příběhu do sedmdesátých let, konkrétně do doby šachového souboje Fischer versus Spasskij, ve mně vyvolalo řadu vzpomínek. Bylo to léto po maturitě a před nástupem na vojnu, byl jsem se spolužákem a jeho kamarádem na čundru u rybníka Svět v mé milované Třeboni, kde jsme zprávy o šachovém turnaji v rámci možností sledovali. A fandili samozřejmě Bobbymu...
Noc nad Reykjavíkem (2012, česky 2016) představuje začátek policejní kariéry mladého Erlendura Sveinssona, který vyšetřuje svůj první případ. 
Během jednoho víkendu je v rašelinové tůňce na kraji města nalezen utopený bezdomovec a stejné noci beze stopy zmizí mladá žena. Oba případy nedopřávají Erlendurovi klidu. U policie je úplným nováčkem a jako pochůzkář slouží v ulicích Reykjavíku. Začíná tedy pátrat na vlastní pěst. V té chvíli ještě netuší, jak moc jsou oba případy propojené. Že se té obyčejné letní noci propletly životy zoufalého muže a nevěrné ženy, po které jako by se slehla zem... Příběh přináší popis života nočního Reykjavíku s násilnostmi, drogami, alkoholem. Případy obou vražd se mistrovsky proplétají a policista vše řeší se zarputilostí ve svém volnu bez velkého stupňování napětí.
Hlas
(2002, česky 2018) – Každoročně o Vánocích proudí do Reykjavíku turisté prožít vánoční svátky jinak. Když je ale ve sklepě renomovaného reykjavíckého hotelu nalezen vrátný, jehož někdo uškrtil, zdá se být po idyle. Záhadnou vraždu muže v převleku Santa Clause se staženými kalhotami a navlečeným kondomem má Erlendur spolu s kolegy z reykjavícké kriminálky vyřešit tak, aby nepoplašili váženou mezinárodní klientelu hotelu. Pobyt na Islandu nesmí být stresující a příliš dobrodružný! Smrt starého muže se vlastně nikoho nedotkla, nikdo se s ním nestýkal. Kdo tedy měl zájem odstranit starého samotáře? Aby snáze odhalil stopu, ubytuje se Erlendur přechodně v hotelu a opět jednou zjišťuje, že nitky vedou hluboko do minulosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat