neděle 9. února 2020

Co nového ve Světlé (a okolí) XX

Další volné pokračování cyklu o novinkách ve něstě a nejbližším okolí

Na kopci mezi Světlou a Novou Vsí stojí vpravo u silnice č. II/150 kamenný kříž, na jehož soklu je vytesán letopočet 1823. Až donedávna měl vpravo i vlevo statnou lípu a celek byl oblíbeným objektem fotografů. Přes zimu 2017/2018 lípa stojící vlevo uschla a 1. března 2018 byla skácena. Na jejím místě byl vysazen nový strom, ale ani ten nepřežil nebývalé sucho. Stejný osud nyní potkal i lípu stojící vpravo od křížku. V sobotu 14. prosince byla skácena, čímž definitivně zmizela významná dominanta této lokality.
Jak řekl Jaroslav Sedlák, referent správy majetku z havlíčkobrodského pracoviště Krajské správy a údržby silnic Vysočina, u křížku budou vysazeny nové stromy, problémem však je, že místo na kopci trpí nedostatkem vody.
*  *  *
V rámci modernizace vozidlového parku nasadily České dráhy do provozu na trati Posázavského pacifiku ze Světlé do Ledče motorové jednotky typu 841, které dostaly marketingový název RegioSpider. Nahradí tak dosud jezdící motorové vozy řady 810 (původně M 152.0) zvané Orchestrion nebo také Autobus (pro použitý autobusový motor a převodovku) a její modernizované jednotky, které dostaly označení 814 a pojmenování Regionova.
Oblíbené motoráčky od švýcarského výrobce Stadler nabízejí sedmdesát míst k sezení, klimatizaci, WC s uzavřeným systémem, dostatek míst pro jízdní kola a bezbariérovost.
*  *  *
Sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou změnily majitele. Lubor Cerva, který podnik před jedenácti lety zachránil před likvidací, je prodal Pavlu Loudovi a jeho společnosti Crystal Bohemia v Poděbradech. 
Světelské sklárny koupil Lubor Cerva v roce 2009 v konkurzu za zhruba 160 milionů korun poté, co pod původním vlastníkem zkrachovaly. Založil značku Crystalite Bohemia, do níž patří kromě Světlé také sklárny v Květné na Slovácku, které se zaměřují na ruční výrobu a probíhá tu i dekorace výrobků z obou závodů. Postupně se sklárny prakticky výhradně zaměřily na strojovou výrobu nápojového skla. Přiměl je k tomu vývoj na světových trzích i politická situace na Středním Východě, když po vyhlášení sankcí vůči Íránu přišly takřka ze dne na den o největšího odběratele dárkového a dekoračního skla.
Úmysl prodat světelské sklárny Cerva oznámil na přelomu května a června roku 2018:„Po téměř deseti letech vnímám, že svoji vizi, s níž jsem provoz ve sklárně obnovoval, jsem již naplnil. Proto jsem se rozhodl nabídnout sklárnu k prodeji.“
Pavel Louda (*1974), který převzal sto procent akcií, je podobně jako Lubor Cerva úspěšným českým byznysmenem. Jméno si udělal s rodinnou firmou na prodej aut. Mimo jiné provozuje také největší českou carsharingovou společnost CAR4WAY, a. s., vlastní poděbradské sklárny, pustil se do výstavby bytů a má investiční fond. Roční obrat jeho firem se pohybuje v řádech několika miliard korun. Avizoval již první změnu ve vedení světelského závodu. Jejím řízením bude pověřen dosavadní dlouholetý šéf poděbradských skláren Jaroslav Seifert. Současný počet zaměstnanců činí přibližně šest stovek.

Úsek Kolovratovy ulice od Nádražní po Čapkovu byl konečně zjednosměrněn. Zvyšující se počet aut zaparkovaných před bytovkou i před dalšími dvěma domy činilo ulici obtížněji průjezdnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat