neděle 2. února 2020

Co jsem také přečetl________Cari Mora

Na šestý román Američana Thomase Harrise, autora Mlčení jehňátek čekal celý svět. Teď se dočkal…

Když bylo hrdince románu Cari Mora jedenáct let, odvedli ji před namířenou hlavní z rodné vesnice a naverbovali do kolumbijských revolučních ozbrojených sil Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia čili FARC. 
Naučila se střílet, vařit polévku z krys nebo vačic a ošetřovat raněné. V patnácti se jí podařilo uprchnout a díky profesorovi, kterého partyzáni unesli a posléze vrátili rodině za výkupné a o něhož v táboře pečovala, se dostala do Spojených států. Nyní, pětadvacetiletá, žije v Miami na základě dočasného povolení k pobytu a střídá různá zaměstnání, aby uživila sebe, svou nemocnou tetu a sestřenici s miminkem.
Momentálně má na slavné pláži Miami Beach na starosti hlídání a údržbu vily, která kdysi patřila neblaze proslulému narkobaronovi Pablu Escobarovi. Nemá tušení, že pod domem má být ukryto půl tuny jeho ryzího zlata. To se však dozví jistý Hans-Peter Schneider, který po tomto zlatě slídí už roky, a zdaleka není sám. Krásná Cari stojí tomuto úchylnému zločinci v cestě a jejich střet, po němž zůstane celá řádka mrtvol, je nevyhnutelný… 
*  *  *
Je jasné, že od Thomase Harrise (*1940) nemůžeme čekat žádnou selanku. Jeho nový román Cari Mora hýří patřičně hororovými scénami: ženy rozpouštěné ve speciálním roztoku, muž překousnutý v půli mořským krokodýlem, useknutá hlava, uřezané prsty, střílečky a krev, krev, krev. Přitom cynik Harris dokáže být i lyrikem, když úchvatně líčí floridskou přírodu s hejny volavek, ibisů a orlovců.

Žádné komentáře:

Okomentovat