sobota 9. května 2015

Víte, kde se říká Na Fialkách?

Tak se nazývá údolí, jímž protékal (a tam, kde není zatrubněn dodnes ještě protéká) potůček napájející Bohušický rybník. Tedy Boušičák, protože pravověrný Světelák neříká Bohušice, ale zásadně Boušice.

Za mého mládí jsme chodili na Fialky sáňkovat a lyžovat, později tam bylo postaveno několik rodinných domků a Fialky se změnily k nepoznání.
V březnu jsem se nachomýtl k situaci, kdy byli na Fialky přivoláni hasiči a policie,...
... neboť v rybníčku na pozemku doktora Doktora (to není překlep, jedná se o veterináře MVDr. Romana Doktora) došlo ke kontaminaci vody.

Koncem dubna sepsal Ondřej Doktor petici žádající zastavení devastace této oblasti, kterou podepsalo přes třicet lidí, kteří v místě žijí.
Petici občanů proti znečišťování potůčku Na Fialkách fekáliemi z městské kanalizace přinesla v polovině května Nová Cesta Vysočiny a dostala ji i redakce Světelského zpravodaje:

Vážení,
již dlouhá léta dochází k zamořování údolíčka „Na Fialkách“ fekáliemi a různými neznámými chemikáliemi, které pocházejí z městské kanalizace. Po každém větším dešti je údolíčko zaneseno kanalizačními kaly, ověšeno toaletními papíry a vložkami, hynou zde ryby a žáby, vše zde zapáchá, usazují se tu fekální bakterie a voda silně pění (zřejmě obsahuje neznámé chemikálie).
S další výstavbou rodinných domů dochází ke zhoršování situace – kapacita kanalizace nestačí! Přibýváním dalších zpevněných ploch a zatrubňováním potoka se vsakuje daleko méně vody a záplavy jsou stále častější a intenzivnější (zdokumentováno). Potůček protéká obydlenou oblastí, kde si hrají děti, pěstuje se zelenina, koupou se lidé, rybaří se tu a žije se zde.
Žádáme radu města o zastavení devastace této oblasti a ohrožování lidského zdraví tak, aby se již více neopakovala!
Ondřej Doktor a dalších 30 místních občanů, signatářů petice

Žádné komentáře:

Okomentovat